Vattenreningstabletter

Vi svenskar är ju ganska bortskämda med att kunna få rent och friskt vatten bara genom att vrida på en kran. Men det är ju inte alltid man har kommunalt vatten tillgängligt, och då kan man inte heller vara säker på att alltid ha tillgång till drickbart vatten.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Vattenreningstabletter

När du är ute på vandring eller lever vildmarksliv, till exempel, kanske du inte alltid kan fylla på din vattenflaska från en kran med rent vatten. I fjällen finns ju gott om bäckar och vattendrag med vatten som är så klart och rent att man många gånger kan använde det både för att dricka och för tandborstning utan vidare åtgärder. Men det är verkligen inte alltid man kan lita på att det vatten man hittar verkligen går att dricka utan att man riskerar smitta av något slag. Nej, det är ju inte ens säkert att dricka kranvatten överallt, det har vi fått lära oss på charterresan där vi ofta rekommenderas att köpa vatten på flaska att ha som dricksvatten.

Vattenreningstabletter

Vatten för överlevnad

Vatten måste vi ju ha för att överleva oavsett var i världen vi befinner oss. Och därför är det bra att det finns vattenreningstabletter som man kan ta till för att skapa drickbart vatten. Om du bara har tillgång till vatten av låg kvalitet kan du stoppa ner en reningstablett och på så sätt döda bakterier och microorganismer. Du får ett vatten som du kan dricka, eller borsta tänderna i, utan att riskera att smittas.

Inte tillgång till rent vatten

Det är bra att tänka på att vattenreningstabletter är avsedda att vara en nödlösning i situationer då du inte har tillgång till rent vatten. De ska alltså inte användas regelbundet. Det finns olika typer av vattenreningstabletter och exakt hur den tablett du valt ska användas kan du läsa på förpackningen.

När man ger sig ut på vandring, eller annan vildmarksexpedition, behöver man planera en del i förväg. Man måste se till att få med sig allt man behöver under expeditionen men samtidigt ska man se till att packningen inte blir tung och skrymmande. Det gäller helt enkelt att välja ut de allra nödvändigaste sakerna som behövs för det dagliga livet. Om man ska övernatta ute behöver man sovsäck och liggunderlag, och kanske ett tält. En vattenflaska är nödvändig, och ett gasolkök för matlagningen. Och även om du har en vattenflaska rekommenderar vi att du stoppar ner vattenreningstabletter. Du kommer att bli tvungen att fylla på din vattenflaska under turen, och även om du inte kommer att ha tillgång till friskt vatten under hela expeditionen, kan du då fixa ditt dricksvatten med hjälp av tabletterna. Vattenreningstabletter väger inte många gran och tar knappt någon plats alls, och ändå kan de ha en nästan livsavgörande uppgift. Och för alla som ger sig ut och vet att man kanske inte har tillgång till färskt och rent vatten hela tiden hör tabletterna till det man bör packa ner först.

Bra att ha med sig på resan

Det är inte bara vandraren eller friluftsmänniskan som har nytta av att ha en ask vattenreningstabletter i väskan. Eftersom man inte kan räkna med att kvaliteten på vatten är lika bra överallt, som den är här i vårt land, är det alltid bra att ha några tabletter till hands på resan.

Då och då händer det att något går fel även här hemma, och att vattnet som kommer ur kranen är otjänligt som dricksvatten. Ibland får man hämta vatten vid tankbilar som ställs upp i närheten och i andra fall uppmanas man att koka vattnet innan man dricker det. I dessa fall kan du oftast lösa problemet med vattenreningstabletter. Visserligen går det fortare att koka vattnet, eftersom det behöver stå en stund efter att du lagt i reningstabletten. Men, med tabletter kan du rena en större mängd åt gången, och vattnet kan lagras länge. Om felet inträffar i samband med strömavbrott finns ju heller inte möjlighet att koka vatten, vilket gör att du utan tabletter också riskerar att bli utan dricksvatten.

Slut på vatten?

Många förbereder sig för att klara av olika situationer som kan inträffa. Man skaffar ficklampa för att ha ljus och gasolkök för att kunna laga mat vid ett större strömavbrott, till exempel. Och sådana avbrott kan inträffa av många anledningar. Det behövs inte mer dramatiska händelser än en höststorm eller ett åskoväder så kan vi bli utan ström under en längre tid. Och då är det givetvis bra att vara förberedd så att man kan klara vardagen något så när normalt. I överlevnadspaketet är det då också bra att stoppa in ett paket med vattenreningstabletter, eftersom vi är helt beroende av att ha drickbart vatten varje dag.

Vattenreningstabletter vid naturkatastrof

Det är kanske inte så många som tänker på dessa tabletter, eller ens känner till att de faktiskt finns. Men, faktum är att de också har en livräddande funktion på många håll i världen. Vi vet att vid naturkatastrofer runtom i världen kan bristen på rent vatten snabbt bli till ett mycket stort problem. Likaså vet vi att tusentals barn dör varje år på grund av smutsigt vatten och dålig hygien. Här kan vattenreningstabletterna faktiskt vara skillnaden mellan liv och död och i hjälporganisationernas första insatser ingår ofta utdelning av tabletter som skapar rent vatten utan smitta. Man kan, som privatperson, hjälpa till och bidra med pengar som går just till dessa tabletter som kan rädda väldigt många liv.

Du kan köpa vattenreningstabletter på apoteket eller i butiker som säljer utrustning för friluftsliv. Det finns många olika tabletter ute på marknaden, och även om alla har egenskapen att döda bakterier och microorganismer som inte ska finnas i dricksvatten, kan det finnas en del skillnader mellan de olika märkena. Dels skiljer det på hur mycket vatten en tablett kan rena, men vissa tabletter har också förmågan att ta bort smak på vattnet. När du ska köpa vattenreningstabletter får du tänka på i vilken situation du tänker använda dem, och välja den tablett som är lämpligast för ändamålet. Här på nätet hittar du det största utbudet av vattenreningstabletter, och här finns också tydliga specifikationer till varje typ av tablett.