Vattenflaska

Flaskan för det livsviktiga vattnet

Att vi måste ha vatten känner alla till. Vi kan klara oss ganska länge utan mat och andra förnödenheter, men saknas vatten blir det snart kris. Nu är det väl inte så många av oss som riskerar att gå vilse i öknen eller hamna på andra ställen där vi inte kan få tag på det livsviktiga vattnet. Men, däremot är det inte alltid vi har tillgång till rinnande vatten, och då gäller det förstås att se till att ta med det vatten vi behöver. Och för att kunna ha med vatten på fjällvandringen, campingen eller joggingrundan behöver vi en bra vattenflaska.

 

Skistart Drickabälte

Skistart Drickabälte
299 kr

GSI Highland Fifth Flask

GSI Highland Fifth Flask
170 kr

GSI Highland Fifth Flask

GSI Highland Fifth Flask
153 kr

Camelbak Eddy+ .75L

Camelbak Eddy+ .75L
149 kr

Platypus Duolock 1.0L

Platypus Duolock 1.0L
192 kr

Maurten Bottle 500ml

Maurten Bottle 500ml
50 kr

United By Blue Lakeside Camo-22Oz Insulated Steel Bottle

United By Blue Lakeside Camo-22Oz Insulated Steel Bottle
302 kr

Klean Kanteen Insulated Kid Classic Narrow 12Oz

Klean Kanteen Insulated Kid Classic Narrow 12Oz
260 kr

Platypus Duolock 0.75L

Platypus Duolock 0.75L
160 kr

United By Blue Trippy Trees 22Oz Insulated Steel Bottle

United By Blue Trippy Trees 22Oz Insulated Steel Bottle
302 kr

Thule Rail 2L Hip Pack

Thule Rail 2L Hip Pack
516 kr

Nalgene Bottle, 1 L WM

Nalgene Bottle, 1 L WM
180 kr

Camelbak Eddy+ .6L

Camelbak Eddy+ .6L
134 kr

Camelbak Eddy+ .6L

Camelbak Eddy+ .6L
179 kr

Pacsafe Metrosafe LS200 Crossbody

Pacsafe Metrosafe LS200 Crossbody
876 kr

Nalgene Bottle, 0,5 L WM

Nalgene Bottle, 0,5 L WM
128 kr

Enervit Bottle 500 ml

Enervit Bottle 500 ml
45 kr

Camelbak Podium Dirt .6L

Camelbak Podium Dirt .6L
125 kr
 

Vattenflaska

Det finns många olika typer av vattenflaskor, och vilken du ska välja beror både på när och var du ska använda den, och vilka önskemål du har.

Ska du, till exempel, ha en vattenflaska som du kan ha med på joggingturen är det bra om det finns möjlighet att fästa flaskan vid bältet så du slipper hålla den hela tiden. Vatten kan man ju ha i vilken flaska som helst, men just när man ska ha den med på någon aktivitet är det bra om flaskan är lätt att bära och lätt att dricka ur. Och det viktigaste av allt, den ska ha en kork, eller ett lock, som garanterat håller tätt så att vattnet finns kvar i flaskan när du behöver det.

Vattenflaska

Det finns bra vattenflaskor både i glas och plast, och det finns också flaskor med termosfunktion, så att du kan behålla vattnet varmt eller kallt, beroende på vad du föredrar. När du ger dig ut på en längre vandringstur, eller på en rejäl löprunda, är det förstås viktigt att ha med vatten så att du kan behålla vätskebalansen i kroppen. Flaskan för jogging- eller löprundan behöver inte alltid fylla lika stränga krav som flaskan som ska vara med på en längre vandring, helt enkelt för att löprundan inte varar så länge och att du förmodligen snart har tillgång till rinnande friskt vatten. Däremot ställs det kanske större krav på att flaskan för träningen ska ha en praktisk fästanordning eftersom du inte har packning eller ytterkläder med fickor på dig.

Och om du ska ha en vattenflaska för att ha tillgång till vatten under campingen, är kravet i första hand att den rymmer tillräckligt mycket vatten för att täcka behovet.

Kraven på vattenflaskan är, med andra ord, helt olika beroende på när och till vad du ska använda din flaska. Många tycker säkert att man kan ta en vanlig plastflaska varje gång man behöver ha en vattenflaska, men det finns många fördelar med att köpa en riktig vattenflaska som går att fylla på. Den största vinsten med en påfyllningsbar vattenflaska gör kanske naturen och miljön. Om du använder en och samma flaska varje gång leder det i förlängningen till att färre plastflaskor behöver tillverkas, vilket naturligtvis är gynnsamt för miljön. Och om du kan fylla på ditt eget vatten istället för att köpa flaskvatten är det också gynnsamt för din plånbok.

Men, det är ju också en fråga om att alltid ha tillgång till drickbart vatten var du än befinner dig, och i alla tänkbara situationer. Om du vandrar i fjällen, till exempel, finns det gott om bäckar och vattendrag med så rent och klart vatten att du kan dricka det. Och då kan du givetvis också fylla på din vattenflaska så att du har vatten med på den fortsatta vandringen. När du ska välja vattenflaska finns det en del att tänka på för att du ska få den flaska som ärr lämpligast för det specifika ändamålet.

Den första, och viktigaste, frågan är hur du kommer att använda din vattenflaska. Ska den användas i varmt eller kallt klimat? Ska du vara ute i vildmarken, och i så fall hur länge? Behöver du ha med vatten för hela familjen, en grupp eller bara för eget bruk?

Varmvattenflaska

Om du vill ha din flaska till både varm och kall dryck, eller om du ska vistas i ett klimat som gör att du behöver en vattenflaska som kan hålla önskad temperatur på vattnet ska du absolut välja en isolerad vattenflaska. Det finns många flaskor med så kallad termosfunktion, som gör att du har kallt vatten att svalka dig med om du vandrar i värme, och att vattnet också kan hålla värmen när flaskan används under kalla förhållanden. Ofta får man betala lite mer för en isolerad flaska av god kvalitet, men det är väl värt priset. En riktigt bra isolerad flaska kan hålla ditt vatten iskallt under ett helt dygn även i varma förhållanden. Och varm dryck håller sig upp till sju timmar i en bra flaska med termosfunktion. Om du vandrar många timmar i sommarhetta är det livsnödvändigt att a tillgång till vatten, och det är guld värt att kunna dricka iskallt, svalkande vatten under färden.

Isolerande flaskor är konstruerade med dubbla väggar för isoleringens skull, och det gör att de är ganska tunga i jämförelse med vanliga vattenflaskor. Så det gäller att fundera på om du verkligen behöver en isolerande flaska, eller om det fungerar lika bra med en helt vanlig vattenflaska, så du slipper dra på onödigt tung packning.

Vattenflaska plast, glas eller stål

Vattenflaskor finns, som sagt i flera material. En plastflaska är det perfekta alternativet om du vill ha en flaska som är lätt att bära med sig. Flaskor av plast är ofta också billigare att köpa eftersom de är billiga och relativt enkla att tillverka. Vattenflaskor av glas är ett alternativ som är bättre ur miljösynpunkt. Men, en glasflaska väger mer än en plastflaska, och den kan också gå sönder lättare än en flaska av plast eller rostfritt stål, som är ett annat material som används till vattenflaskor. Glas ger inte ifrån sig några smaker alls och många tycker att vatten smakar allra godast ur en glasflaska. Men vilket material du väljer beror förstås på hur du ska använda din flaska. På en lång vandring, till exempel, gäller det ju att ha en så lätt packning som möjligt och därför är det många som väljer vattenflaskor av plast just med tanke på den låga vikten.