Värmesulor

Rätt utrustning är A och O
Ja, visst är det väl så att utrustningen är A och O i de allra flesta fall. Har du bara den rätta utrustningen klarar du det mesta på ett bättre sätt. man brukar ju, till exempel, säga att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Och det är bara ett exempel på hur avgörande utrustningen är.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Värmesulor

Har du en vindtät jacka med dig spelar det inte så stor roll om vinden friskar i, och om du dessutom har regnkläder är regnet heller inga problem. Det gäller helt enkelt att klä sig efter väderleken. Men ibland räcker faktiskt inte kläderna till. Även i ett par rejäla vinterkängor kan man frysa om fötterna när kvicksilvret kryper neråt i termometern. Det problemet löser du med värmesulor.

Värmesulor

Det finns olika typer av värmesulor, och skillnaden ligger främst i hur de värms upp. Några värmesulor har kemiska reaktioner som värmekälla. Det vill säga de har ett innehåll av olika ämnen som reagerar och bildar värme när man öppnar förpackningen och tar dem i bruk. Dessa är alla engångssulor, och kan alltså bara användas en enda gång.

Uppladdningsbara värmesulor

Men, det finns också uppladdningsbara värmesulor. Dessa drivs med batteri och är konstruerade på lite olika sätt. Hos vissa modeller sitter batteriet på stövelskaftet medan det hos andra är inbyggt i själva sulan. När batteriet är inbyggt i sulan slipper du synliga kablar och batterier och dessa värmesulor regleras ofta med en fjärrkontroll. Det finns också modeller som styrs via mobilen. Det kan vara mycket praktiskt, fast om det är riktigt kallt är det kanske inte så frestande att ta av sig vantarna och försöka ställa in värmen med stelfrusna fingrar. Men det finns också sulor med inbyggda batterier som styrs med hjälp av en vanlig fjärrkontroll med rejäla knappar. Denna kan du enkelt styra till och med med tumvantar på och då spelar det ingen roll hur kallt det är ute.

Vilken typ av värmesulor du ska välja beror till största delen på hur ofta du tror att du kommer att använda dem. Om du bara har behov av extra värme någon enstaka gång kan det vara klokt att satsa på engångssulor. Men, om du, till exempel, jagar, fiskar eller ofta är ute i naturen under vintern är det bättre med värmesulor som kan laddas upp och användas gång på gång.

Det är inte alltid så lätt att välja rätt och man kan heller inte alltid förlita sig helt och hållet på de tidsangivelser som finns angivna på förpackningen. Hur länge en sula håller värmen beror både på batteriets styrka och på den omgivande temperaturen. Om det står på förpackningen att sulan ska hålla sig varm i sex timmar, kan det hända att denna tid visar sig vara betydligt kortare om du använder dem när det är riktigt kallt ute. tyvärr är det inte så många av de olika varianterna som visar hur mycket laddning som finns kvar i batteriet. Värmesulor ger varma fötter i alla förhållanden, men hur länge värmen varar beror både på hur hård vinterkylan är och på vilken sula du har valt.

Sulorna med litium-jonbatterier

Sulorna använder litium-jonbatterier och deras funktion är beroende av temperaturen. När det blir kallt kan de helt enkelt inte leverera så mycket energi som det är tänkt, men när de värms upp börjar de fungera igen. Har du möjlighet att komma in i värmen då och då under dagen kan en batteridriven värmesula hålla dina fötter varma hela dagen även under den strängaste kyla. Men, om den möjligheten inte finns får du räkna med att ha varma fötter under några timmar. Mildare dagar håller sulorna värmen betydligt längre.

Om du ska välja uppladdningsbara, batterdrivna, värmesulor kan du alltså välja mellan en sula där batteriet sitter på stövelskaftet och är kopplat till själva sulan med kablar, eller en sula där batteriet finns inbyggt. Det är givetvis smidigt att slippa ha kablar ner i skon, men det gäller också att tänka på att en sula med ett inbyggt batteri blir tjockare. Du måste se till att det finns tillräckligt med plats i skon om du har tänkt välja denna variant av värmesula.

Värmesulor är alltså ett bra sätt att slippa frysa om fötterna. Men om du ska vara ute länge rekommenderar vi att du tar med ett par extra sockor. Om det blir varmt i skorna finns risken att du svettas och att fötterna blir fuktiga. Och om sockorna är fuktiga kan fötterna snabbt bli mycket kalla om värmesulan av någon anledning slutar att fungera. Därför är det alltid bra att ha ett par torra strumpor med, som du kan byta till om batteriet tar slut, eller om det är så kallt ute att batteriet inte kan leverera energi för uppvärmning så länge.

Extra värme för fötterna

Om du bara vill ha extra värme för en skidtur eller för andra enstaka tillfällen är det kanske lika bra att skaffa engångs-värmesulor. Dessa sulor innehåller bland annat järnsulfid, aktivt kol och salt som blir varmt när paketet öppnas och sulan får kontakt med luft. Denna värmesula är beroende av syre för att hålla värmen, och den värmer foten så länge det finns syre kvar i skon. Sulorna är enkla att använda. Du öppnar förpackningen, tar bort skyddsfilmen och klistrar fast sulan direkt på strumpan. Engångssulorna är de enklaste och också de billigaste. Dessa kan du få för bara några tior, och ofta säljs de i förpackningar om flera.

När det gäller de batteridrivna värmesulorna finns de i flera olika prisklasser. De mer avancerade sulorna har reglerbar värme så att du ställer in rätt temperatur för dina fötter och för de förhållanden som råder. Du behöver förstås inte lika mycket värme från sulan om du tar en skogstur en kylig höstdag som om du ska vara ute på fjället en hel dag i riktig vinterkyla. Och då kan det vara bra att ha sulor där du faktiskt kan reglera och ställa in värmen så att den känns lagom. Sulorna är till för att du ska slippa frysa om fötterna, men det är inte heller behagligt med för hög värme.