Vallaställ

Att åka skidor på längden är en både bra och kul motionsform. Så kul att många ger sig in i tävlingar även om man egentligen räknar sig som motionär. Och då tänker jag förstås på det mycket stora antal skidåkare som åker Vasaloppet i någon form varje år. De flesta åker ju inte ett sånt lopp för att tävla mot andra, men kanske för att försöka förbättra sina egna resultat för varje gång. Men, framför allt innebär nog Vasaloppsveckan och dess olika lopp ett mål för den träning man lägger ner under året, och då framför allt alla mil man gör i skidspåret under vintern.

 

Kroksta Vallaställ Sprint Med Dubbla Sicklingsprofiler!

Kroksta Vallaställ Sprint Med Dubbla Sicklingsprofiler!
2 195 kr

Kroksta Vallaställ Flexi

Kroksta Vallaställ Flexi
1 995 kr

Toko Ski Vise Race

Toko Ski Vise Race
1 395 kr

Toko Ski Vise Express

Toko Ski Vise Express
995 kr

Easywaxer Vallaställ

Easywaxer Vallaställ
675 kr

Kroksta Lös Flexidel

Kroksta Lös Flexidel
395 kr

Kroksta Tillsats Slipning Av Stålkanter

Kroksta Tillsats Slipning Av Stålkanter
395 kr

Kroksta Tillsats Vallning Snowboard

Kroksta Tillsats Vallning Snowboard
395 kr

Kroksta Väska För Vallaställ

Kroksta Väska För Vallaställ
295 kr

Kroksta Lös Sprintdel

Kroksta Lös Sprintdel
295 kr

Kroksta Broddar Till Vallaställ

Kroksta Broddar Till Vallaställ
295 kr
 

Vallaställ

Vallaställ

Men för att skidåkningen ska bli en bra upplevelse, ja för att den ska fungera över huvud taget, gäller det förstås att ha rätt utrustning. Det viktigaste är förstås att du har lämpliga skidor, men det spelar också roll hur du klär dig. Det finns numera massor av funktionella sportkläder som gör att du kan hålla dig torr och varm även när du svettas och kylan biter. Se bara till att välja ett underställ som andas och transporterar bort svett och fukt från kroppen. Komplettera med ett värmande mellanlager om det är kallt, och naturligtvis ett vindtätt ytterlager som gör att du inte fryser. Men, det är viktigt att inte använda en alltför isolerande jacka, eftersom den då kommer att hindra fukten från att ta sig ut genom lagren. Och fukt som stannar kvar gör att du riskerar att känna dig kall och frysa.

Få på vallan på skidorna

Med bra skidor och rätt kläder kommer du långt. Ska du åka långt eller fort behöver du förstås också tanka kroppen med rätt mat. Och när du har försett dig själv med allt som behövs för en riktigt bra skidtur måste du också se till dina skidor. Om kroppen behöver bränsle i form av mat, behöver skidorna valla för att ge dig en fin resa. Vallan är naturligtvis inte till för skidorna, utan för dig. Olika före kräver olika typer av valla det vet du säkert. Och för att få på vallan på skidorna behöver du ett vallaställ. Det är många som försöker preparera sina skidor på olika sätt, men ska du kunna fixa bra glid och fäste på dina skidor behöver du nog faktiskt ett vallaställ. Givetvis går det att valla skidor utan vallaställ, men som så ofta annars blir allt både lättare och bättre om man har ordentliga redskap.

Även om vi rekommenderar att du skaffar ett vallaställ kan vi inte säga vilken typ av ställ du ska ha. det finns många olika typer av ställ och bord för vallning. Allt från ett bänkfast vallaställ i garaget eller uthuset till portabla ställ som du kan ta med om du åker skidor på olika platser.

Fast monterat i din vallabod

Ett vallaställ som sitter fast monterat i din vallabod, oavsett om den ligger i garaget eller ett speciellt uthus, kan du kanske till och med bygga själv om du är lite händig. Om du alltid utgår från hemmet när du åker skidor kanske detta vallaställ är allt du behöver. Men, även om man från början tror att det räcker med ett fast vallaställ, eller vallabord, där hemma, står det snart klart att man också behöver ett portabelt ställ så att man kan valla sina skidor var man än är.

Om du tänker försöka dig på att bygga ditt eget vallaställ, eller vallaprofil, finns det gott om forum här på internet där du kan hitta beskrivningar och få tips och råd. Men, om du inte har lust att lägga tid och energi på att försöka skapa något som finns att köpa färdigt ger vi dig här lite tips om vad du ska tänka på.

Det finns massor av olika vallaställ och vallabord som alla har sina fördelar. Men, alla skidåkare har inte samma krav, så du måste förstås utgå från dina egna krav och önskemål när du väljer ditt vallaställ. Det allra enklaste stället är till för en skida. Det betyder att du bara kan valla en skida åt gången. Många föredrar att valla båda skidorna samtidigt för att vara säker på att få samma glid och fäste på båda skidorna. Då behöver du alltså ett vallaställ som rymmer minst två skidor. Men, vill du ha ett enkelt och billigt vallaställ och kan tänka dig att valla en skida i taget finns det alltså perfekta alternativ för dig.

Ett vallabord med ställ

Om du har med dig flera par skidor och vill ha flera par vallade inför skidturen, eller om du vallar åt dina kompisar är det bra att välja ett vallabord med ställ för många skidor. Ofta monteras då ett ställ med ”hyllor” för skidorna på själva vallabordet och du kan ha alla paren liggande i väntan på sin tur. Ett vallaställ med plats för många skidor är förstås också ett bra alternativ för skidklubben eller gänget som brukar träna tillsammans.

Även när det gäller de portabla vallaställen finns det mycket att välja på. Ett ställ som går att fälla ihop så att det tar minimalt med plats är kanske vad du helst vill ha. dessa finns också för en eller två skidor. Vissa ställ har plats för två skidor men profiler för bara en. Det betyder att du kan lägga på fästvalla på båda skidorna samtidigt men du kan bara sickla en skida åt gången. Hur man fäster skidorna på vallastället kan också variera. Ofta fäster man dem genom att spänna fast bindningen. Det finns också smarta vallaställ som står på egna ben, men där man kan ta bort benen och använda profilen på en vanlig bänk. Med ett sånt vallabord behöver du inte bestämma dig i förväg, eller välja på ett fast vallaställ eller ett som du kan ta med.

Det finns alltså en del att fundera över innan du bestämmer dig för vilket vallaställ du ska köpa. Hur många skidor ska få plats? Vill du bara valla hemma i boden, eller vill du ha ett ställ som du kan ta med i bilen när du ska ut på skidtur? Här på nätet finner du ett mycket stort utbud av vallaställ och här kan du också läsa allt om de olika varianterna, och lätt hitta det ställ som passar dig bäst.