Hem » Sovsäck
 

Sovsäck

Välj rätt sovsäck

Hör du till den generation som tillbringade sommarens semester på olika campingplatser i vårt land? Eller är camping något som du bara förknippar med fjällvandringar och friluftsliv? Många ser det kanske som en mycket avlägsen tid, men vi behöver faktiskt inte backa så många årtionden för att komma till en tid när det stora flertalet såg camping som det självklara boendet på semesterresan. Innan husvagnen blev vanlig var tält i stort sett det enda alternativet till hotell. Och att bo i tält var betydligt billigare än att hyra ett hotellrum vilket gjorde att många packade in tält och sovsäckar i bilen inför semesterresan.

 

Marmot Nanowave 55 Long

Marmot Nanowave 55 Long
842 kr

Marmot Nanowave 35

Marmot Nanowave 35
806 kr

Sea To Summit Slb Flame Fmii Wmn L

Sea To Summit Slb Flame Fmii Wmn L
4 545 kr

Sea To Summit Slb Spark Spi R

Sea To Summit Slb Spark Spi R
3 414 kr

Rab Neutrino Pro 400 Extra Long

Rab Neutrino Pro 400 Extra Long
4 300 kr

Sea To Summit Slb Spark Spi L

Sea To Summit Slb Spark Spi L
3 480 kr

Sea To Summit Slb Spark Spi L

Sea To Summit Slb Spark Spi L
3 480 kr

Non-Stop Dogwear Ly Sleepingbag For Dog

Non-Stop Dogwear Ly Sleepingbag For Dog
995 kr

Sea To Summit Slb Spark Spiii R

Sea To Summit Slb Spark Spiii R
4 515 kr

Cocoon ML Egyptian Cotton

Cocoon ML Egyptian Cotton
445 kr

Therm-A-Rest Hyperion 32 UL Bag Reg

Therm-A-Rest Hyperion 32 UL Bag Reg
4 396 kr

Therm-A-Rest Hyperion 20 UL Bag Reg

Therm-A-Rest Hyperion 20 UL Bag Reg
4 956 kr

Cocoon ML Cotton

Cocoon ML Cotton
365 kr

Marmot Trestles Elite Eco 15

Marmot Trestles Elite Eco 15
1 794 kr

Marmot Never Winter Long

Marmot Never Winter Long
1 955 kr

Marmot Always Summer Long

Marmot Always Summer Long
2 195 kr

Marmot Trestles Elite Eco 15 Long

Marmot Trestles Elite Eco 15 Long
1 599 kr

Deuter Orbit 0° - SL

Deuter Orbit 0° - SL
1 295 kr
 

Sovsäck

Sovsäckar

När husvagnarna blev vanligare bytte många ut tältet mot en vagn, och fick ett något bekvämare campingliv, mer oberoende av väder och vind. Under en tid minskade tälten i popularitet och de var inte längre så vanliga på campingplatserna. Idag ser det ut som om trenden vänt och fler och fler upptäcker att det faktiskt är både mysigt och praktiskt att kunna ställa upp ett tält där man vill stanna för natten. Och att bo i tält är fortfarande ett mycket billigt sätt att bo, vilket gör att man får mer pengar kvar till annat under resan.

För alla som inte vill eller kan tälta på semestern är tältet ändå ett praktiskt sätt att övernatta om man vill leva friluftsliv, vandra eller fiska under några dagar.

Oavsett hur, när och var du ska sova ute behöver du bra utrustning för att sova gott. Ett bra liggunderlag är förstås A och O för hur bra du kan sova. Men du behöver ju också ha ”sängkläder” som du kan krypa under för att inte frysa när nattkylan smyger sig på. För även sommarnätter kan bli ganska kyliga, det vet alla som sovit ute någon gång. Och i tält stavas sängkläder sovsäck. Att dra med täcker och lakan och försöka bädda åt sig är inte särskilt lämpligt i ett tält. Även i andra, mer primitiva, lokaler för övernattning, som campingstugor och liknande, är sovsäcken det ultimata alternativet. En sovsäck tar inte stor plats allas när den är ihoprullad. Och när du ska sova är det bara att rulla ut sovsäcken och krypa ner. Här behövs varken lakan eller täcken, du har liksom allt i ett. När du kryper ner i sovsäcken har du skydd både under och över dig, och den värmer gott även om natten blir kylig.

Sovsäck till barn

Förr i tiden, när så många sov i tält, var utbudet av sovsäckar konstigt nog inte speciellt stort. Idag, däremot finns ett mycket stort och varierat sortiment, med sovsäckar för alla typer av camping, eller andra övernattningar. För du måste givetvis inte sova i tält för att ha användning för en sovsäck. Sovsäcken är praktiskt för alla typer av övernattningar där man inte vill ha en massa packning med sig. Så om det är dags för kollo, träningsläger eller skolresa är sovsäcken bra att ha. dels tar den betydligt mindre plats än vanliga sängkläder, och dessutom är den lätt att bädda med för alla. När barnen åker på läger vill de förstås inte ägna onödig tid åt att bädda, och med en sovsäck behöver man inte tänka på bäddning vare sig på kvällen eller när man stiger upp på morgonen.

Utbudet av sovsäckar är, som sagt, mycket stort idag. För att hitta rätt sovsäck finns det därför en del att tänka på. Det viktigaste är kanske att du får en sovsäck som är avsedd för den temperatur den kommer att användas i. Om du vet att sovsäcken bara kommer att användas inomhus, och kanske möjligtvis ute nån gång under sommaren, kan du välja bland de sovsäckar som är avsedda för mildare klimat, det vill säga sovsäckar som är gjorda för temperaturer över 5 grader. Dessa sovsäckar är för det mesta väldigt lätta, och kan enkelt packas ner i packningen. De flesta av dessa sovsäckar väger under ett kilo och gör alltså inte packningen särskilt mycket tyngre.

Om du behöver använda din sovsäck under mildare höst- eller vårnätter kan du behöva en säck som klarar temperaturer mellan plus fem och minus fem grader. Då vet du att du inte behöver frysa även om temperaturen skulle råka sjunka under noll på natten. Dessa sovsäckar håller dig varm och ger också en skön sovkomfort. Och även om du får väldigt mycket sovsäck i denna kategori, är det ingen tung och otymplig sovsäck du köper.

Sovsäck vinter

För dig som sover i tält under de kallare årstiderna och riskerar att behöva utstå många minusgrader finns välisolerade dunsovsäckar som håller dig varm även under riktigt kalla förhållanden. Att sovsäckar över huvud taget håller dig varm beror på att själva konstruktionen håller inne ett luftlager runt kroppen. Detta luftlager värms upp av din egen kroppsvärme och ger på så sätt en isolering mellan din kropp och den omgivande kylan. Och ju kallare det är utanför desto tjockare måste sovsäcken förstås vara för att kunna hålla det isolerande luftlagret varmt. Och det är därför du också måste välja en sovsäck som passar dig och det sammanhang den ska användas. En tjock och mycket köldtålig sovsäck blir förstås alldeles för varm under ljumma sommarnätter medan den är helt optimal för en kylig natt på fjället, till exempel. Sedan får man sova i sitt underställ också.

När du väljer sovsäck är det inte bara temperatur och isolering att tänka på. Det finns också olika material att välja på, där en del sovsäckar har ett anti-glid-stoff på undersidan, som hindrar den att glida av underlaget. En del sovsäckar har stoppning av dun, andra av syntetmaterial. Syntetmaterial är tåligare mot fukt, medan dun är varmt, lätt och kan packas ihop lättare än sovsäckar med syntetisk fyllning.

För att du ska få en sovsäck som passar perfekt för dig finns det en del att tänka på. Sovsäcken ska förstås passa för ändamålet. Den ska passa din längd, och längden finns oftast angiven på förpackningen. Det finns sovsäckar som är speciellt utvecklade för kvinnor, och naturligtvis finns det också barnsovsäckar. Det finns också olika öppningsalternativ för höger- och vänsterhänta personer.