Hem » Snöskor
 

Snöskor

Alla som försökt gå på snö vet att det är mycket jobbigt och om snön är djup näst intill omöjligt. Med ett par skidor på fötterna kan man ta sig fram, men att gå med vanliga skor, som sjunker ner i snön för varje steg kan vara en omöjlig uppgift.

 

Tsl Symbioz Hyperflex Race

Tsl Symbioz Hyperflex Race
2 295 kr

Tsl 325 Original

Tsl 325 Original
1 995 kr

Tsl Symbioz Hyperflex Race

Tsl Symbioz Hyperflex Race
1 951 kr

Tsl 325 Original

Tsl 325 Original
1 696 kr

Tsl Kidoo

Tsl Kidoo
527 kr

Tsl Kidoo

Tsl Kidoo
527 kr
 

Snöskor

För att man ska kunna ta sig fram i snöig terräng behöver man snöskor. Snöskor kan beskrivas som skor med en ram, som gör att man får en större yta som fördelar vikten, och som därmed underlättar att gå på snön utan att sjunka igenom. Snöskor kan variera både i material och storlek. De tidiga snöskorna som nog de flesta känner igen från bilder och gamla filmer var riktigt stora. Folk i snörika områden har använt snöskor i tusentals år, och man fick ta de material man hade. Från början gjorde man en ram av trä, där man knöt ett nät av råhud. Det är varianter av dessa snöskor vi vant oss att se. De allra mest kända snöskorna är de som användes av Nordamerikas indianer. Dessa gjordes av trä och läder och var av långsmal eller päronformad modell. Ofta var de också uppböjda i framkanten för att göra det lättare att gå på snön. Man kunde se skillnader i modeller hos olika grupper av indianer. Prärieindianernas snöskor var breda och runda medan skogsindianerna använde mer långsmala snöskor.

Snöskor

Alla dessa skor var som sagt stora och ganska otympliga och var naturligtvis avsedda för att man skulle kunna ta sig fram i snö när det var nödvändigt. Det är kanske inte den modellen man vill ha om man beger sig ut på vandring i dag. Dagens moderna snöskor tillverkas i metall och plast, och de kan sägas ha lånat formen från skogsindianernas skor. För moderna snöskor är inte stora och otympliga, utan ser mer ut som en förlängd sko. Det gör att de är betydligt lättare att gå med, och snöskovandring har blivit en mycket populär sport. Mest utvecklad är sporten i Kanada och USAs norra delstater, men den sprider sig över världen och i de franska alperna har sporten också fått ordentligt fäste.

Snöskor kan naturligtvis användas för annat än vandring. Det är, till exempel, ett mycket bra hjälpmedel för jägare och andra som ska ut i obanad terräng under vintern.

Samma princip som de som använts i tusentals år

Även om man använder sig av moderna material, och smidigare modeller idag, bygger de moderna snöskorna på samma princip som de som använts i tusentals år. Man gör en ram av ett hållbart, men lätt, material och idag tillverkas denna ram oftast i aluminium. Förr gjorde man ett nät av läder eller råhud, och idag använder man sig av plast för nätet som binds i ramen. Samma princip, men lättare och underhållsfria material helt enkelt. Nätet är förstås till för att skapa en rejäl bäryta som gör att man kan ta sig fram i snö utan att behöva pulsa.

Här uppe i norr väljer de flesta skidor för att ta sig fram på snö, men snöskovandring blir en allt populärare aktivitet. Snöskor är förstås också fantastiska hjälpmedel för den som arbetar utomhus under vintern och behöver ta sig fram i snörika områden. Med snöskor har man händerna fria vilket förstås är en förutsättning för att kunna utföra arbete.

Man kan inte gå på vatten och i de flesta fall kan man heller inte gå helt ovanpå snön. Om skaren bär går man förstås på snön, men i lösare snö kommer man att sjunka ner en bit även med snöskor på fötterna. Men, ju större bärytan är desto mindre sjunker man ner. Det finns fortfarande snöskor av gamla modeller, med en betydligt större bäryta än de moderna snöskorna har. Om du vill ta dig fram ovanpå snön kan det alltså vara bra att välja sådana snöskor. Dessa är oftast avsedda för jägare och för långväga äventyr och finns framför allt i butiker som säljer jaktartiklar. Dessa skor är alltså tillverkade på traditionellt vis, i traditionella material. Skorna finns i många olika modeller, så att du kan välja breda skor för hög bärighet, till exempel. Vill du ha riktigt stor bärighet är det dessa traditionella snöskor du ska satsa på.

Bättre bärighet

När du väljer snöskor får man tänka på att ju tyngre du är desto bättre bärighet behöver du ha på snöskorna. Det betyder att om du inte ska bära med dig ryggsäck eller annan packning, och kanske bara gå kortare turer, ställs inte lika höga krav på dina snöskor som när du ska bära tungt. På samma sätt behöver inte skorna ha samma bärighet om du väger lätt som om du är tung. Din egen storlek och vikt, samt vilken aktivitet du ska utföra avgör alltså vilka snöskor som är bäst för dig. Ska du vandra i berg, eller i lutande terräng, kan det vara bra att ha snöskor med stegjärn. Dessa ger dig ett betydligt bättre grepp och det blir lättare att ta sig fram.

När du tittar på snöskor, företrädesvis här på nätet där det största utbudet finns, ser du snart att det finns snöskor i alla prisklasser. Det är flera faktorer som påverkar priset men det handlar framför allt om material och bindning. Det är givetvis viktigt att snöskorna sitter på bra när du ska röra dig i snörik terräng, och det är ofta bindningen som avgör om skon sitter bekvämt. Det är bra om du har de vinterskor du tänkt använda till snöskorna, är du provar ut dem. Grova vinterkängor kräver rejäla bindningar som är starka men ändå följsamma. Och kom ihåg att tänka på att långa turer i fjällen, med mycket packning och tung utrustning, ställer större krav på både snöskor och bindning.

Störst utbudet av snöskor hittar du, som sagt, här på nätet. Här finns oftast också de bästa priserna. Annars hittar du snöskor i de flesta välsorterade sportbutiker och i butiker som säljer jaktutrustning. Utbudet brukar dock inte vara så stort i de enskilda butikerna, vilket gör att du har större valmöjligheter om du tittar online.