Skoterkläder

Skoter är inte bara ett fortskaffningsmedel. För många är det också en älskad fritidssysselsättning, ja nästan en livsstil. Att kunna ge sig ut i skog och mark utan att vara beroende av plogade vägar, och inte behöva sitta instängd i en bil ger en frihetskänsla som många värdesätter högt. Förr var skotern vanligast i de allra nordligaste delarna av vårt land. Och det har förstås sin naturliga grund i att det är i norr den mesta snön finns. Men, intresset för snöskoteråkning har spridit sig söderut och man åker desto mer frekvent när snön väl lägger sig. Många är också beredda att lasta skotern på släpet och ta sig dit det finns snö, bara för att få njuta av en lång och skön skotertur.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Skoterkläder

Och så finns det förstås de som har skotern som ett tävlingsredskap. Motorsport finns i många olika former och varianter, och så är det också när det gäller skoter. Man tävlar om att komma först i mål, eller att göra så avancerade konster som möjligt med skotern. Det finns många sätt att hantera en skoter, och det finns också många olika användningsområden för detta fordon. Det enda gemensamma är att man använder en skoter och att man är klädd i kläder som är avsedda för just skoteråkning.

Skoterkläder

De kläder du ska ha när du åker skoter ska fylla många olika krav. Kläderna ska givetvis hålla dig varm och torr, som kläder ska, när det är kallt ute. Men skoterkläder ska också vara skyddande om något oförutsett skulle hända. Och sist men inte minst, så ska skoterkläderna också vara snygga.

Du kan köpa skoterjacka och skoterbyxor eller en hel skoteroverall. Du väljer själv om du köper varje plagg separat eller om du hellre satsar på ett komplett set med skoterkläder och tillbehör. Det finns ett mycket stort utbud av både kläder, hjälmar, glasögon och andra tillbehör du kan behöva när du åker skoter.

Olika typer av aktiviteter med skoter

Olika typer av aktiviteter ställer förstås olika krav på kläderna, men oavsett om du ska ha skoterkläder för lugna långturer eller om du ska köra fartfylld skotercross är det viktigt att du har rätt skoterkläder. Eftersom man kör skoter under den kalla årstiden, när det kan förekomma stora temperaturskillnader, är det ett bra tips att satsa på kläder med så kallad skalfunktion. Dessa skoterkläder, som har membran, skyddar dig mot väta samtidigt som de kan andas och släppa ut den fukt som kroppen släpper ifrån sig. Rätt kläder håller dig alltså torr rakt igenom och du slipper fukten som annars kan kyla av dig och få dig att frysa. Det finns både varma och vattenavvisande kläder, vattentäta skoterkläder med uttagbart foder och ofodrade vattentäta skalplagg. Det spelar alltså ingen roll om du sak ut och åka skoter mitt i smällkalla vintern eller när solen värmer under sköna vårvinterdagar. Du kan hitta lämpliga skoterplagg för alla tillfällen, och det finns också flexibla kläder som du själv kan anpassa efter väderleken genom att ta bort, eller sätta i, fodret.

Klä dig för kallt väder

När du ska klä dig för kallt väder är det alltid bra att klä sig efter den så kallade lager på lager metoden. Med flera lager av funktionella kläder kan du alltid hålla dig varm och torr oavsett hur vädret där ute ser ut. Och även om skoterkläderna är viktiga skulle man nog kunna påstå att det allra viktigaste lagret är det innersta, alltså underkläderna. Att du har ett underställ som andas och transporterar bort fukten från din kropp är förutsättningen för att du ska slippa bli fuktig och känna dig kall. Det finns många olika typer av underställ och den viktigaste egenskapen är alltså att plaggen kan andas. Sedan väljer du om du vill ha ett underställ som också värmer dig, eller om du vill ha ett svalare, beroende på väder och aktivitet. Det finns hela och tvådelade underställ och vilket man väljer är till största delen en smakfråga. Det hela understället är naturligtvis varmast eftersom det inte finns några skarvar där kall luft kan komma in. Å andra sidan är det många som tycker att det är besvärligt med en hel dräkt och hellre väljer ett tvådelat underställ.

Utanpå understället kommer så mellanlagret av kläder. Här är, till exempel, en fleecetröja ett bra alternativ. Det är mellanlagret som avgör hur varmt klädd du är. Kom ihåg att det är viktigt att även dessa plagg kan andas och transportera bort fukt. I annat fall blir fukten stående i mellanlagret och det är lätt hänt att du känner dig kall och frusen. Det yttersta lagret består alltså av det vi kallar skoterkläder. Här kan du välja ett tvådelat set, eller en separat skoterjacka och byxor. Skoteroveraller är också lika vanliga och populära. Även här är det mest en smakfråga vilket man väljer.

Skoterutrustning

Till skoterutrustningen hör förstås också hjälmen. Skoterhandskar, glasögon och speciella skoterkängor fullbordar din outfit inför skoterturen. Kom ihåg att det är viktigt att vara varmt klädd om fötterna, så att du satsar på rejäla skoter- eller powerstövlar. Fryser du om fötterna fryser du oftast också om hela kroppen oavsett hur varmt du är klädd för övrigt. Under hjälmen behöver du också en varm och skön mössa. Tänk också på att farten ger lägre temperatur än vad termometern visar, så att du klär dig tillräckligt varmt vid varje tillfälle.

Skoterkläder kan du hitta i samma sortiment oavsett om du kör skotercross eller åker ut på tur. Men, du kan behöva lite olika tillbehör beroende på hur du åker.

Här på nätet hittar du det största utbudet av skoterkläder och tillbehör. Titta här och välj ut de kläder som bäst motsvarar just dina behov och krav. Som med all annan utrustning finns det inga generella svar på vilka kläder eller tillbehör just du ska välja, utan du får helt enkelt utgå från dina personliga krav och önskemål. Det är bara du som kan avgöra om det är bekvämast för dig att ha en skoteroverall eller jacka och byxa, till exempel. Handskar och stövlar måste du förstås ha, och här väljer du de som känns bekvämast, och som värmer dig mest.