Hem » Ryggsäck
 

Ryggsäck

Bär rätt och lätt

Det finns inte många tillfällen då vi inte har något vi vill bära med oss. Ofta när vi ska ut på stan, eller åka till affären, hänger vi på oss en axelremsväska eller stoppar ner mobil och plånbok i fickan.

 

Exped Skyline 25 deep sea blue

Exped Skyline 25 deep sea blue
1 077 kr

Mammut First Zip Ryggsäck light carmine NOSIZE

Mammut First Zip Ryggsäck light carmine NOSIZE
399 kr

Fjällräven Kajka 75 W

Fjällräven Kajka 75 W
3 895 kr

Trangia 27-6 UL

Trangia 27-6 UL
705 kr

Fjällräven Kajka 75 W

Fjällräven Kajka 75 W
3 895 kr

CAMP M4 -Ryggsäck

CAMP M4 -Ryggsäck
747 kr

Fjällräven Kånken 17" Ryggsäck Lake Blue

Fjällräven Kånken 17" Ryggsäck Lake Blue
1 195 kr

Exped Black Ice 30 M Blue - Ryggsäck

Exped Black Ice 30 M Blue - Ryggsäck
1 017 kr

Exped Mountain Pro 40 M ruby red - Ryggsäck

Exped Mountain Pro 40 M ruby red - Ryggsäck
1 797 kr

CoXa Carry Soft Flask 500 ml

CoXa Carry Soft Flask 500 ml
219 kr

Mammut First Trion 18L Ryggsäck black-inferno NOSIZE

Mammut First Trion 18L Ryggsäck black-inferno NOSIZE
699 kr

Exped Lightning 60 deep sea blue - Ryggsäck

Exped Lightning 60 deep sea blue - Ryggsäck
1 396 kr

Osprey Stratos 36

Osprey Stratos 36
1 595 kr

Mammut MTR 141 Light Ryggsäck black NOSIZE

Mammut MTR 141 Light Ryggsäck black NOSIZE
899 kr

Vaude Hidalgo 42+8 Olive

Vaude Hidalgo 42+8 Olive
1 061 kr

Osprey Salida 12

Osprey Salida 12
846 kr

Mammut Spindrift Light 30 L Dark Cyan - Utförsäljning

Mammut Spindrift Light 30 L Dark Cyan - Utförsäljning
1 079 kr

Fjällräven Abisko Friluft 35 Stone Grey

Fjällräven Abisko Friluft 35 Stone Grey
1 995 kr
 

Ryggsäck

Men ibland behöver man ha med lite mer, och om man ska vara ute under en lägre stund behöver man också kunna bära utan att fresta på rygg och axlar. För att bära under lång tid kan vara väldigt påfrestande även om det inte handlar om några större tyngder. Och om du ska bära utan att det känns eller sliter för mycket är en ryggsäck det klart bästa hjälpmedlet.

Rycksäck

För jägaren som ska ut i skogen, eller för fjällvandraren, är det en självklarhet att packa sin ryggsäck med allt man behöver, exempelvis lite extra jaktkläder eller vattenflaskan. Och även som skolväska är ryggsäcken populär. Dels kan man bära fler böcker utan att det blir tungt men den allra största fördelen med en ryggsäck är nog ändå att man har båda händerna fria även under tiden man bär.

Ryggsäck för jakt

En ryggsäck är ofta rymligare än en vanlig väska, och fler och fler upptäcker fördelen med att bära sin packning på ryggen istället för i handen. Ryggsäckarna får på grund av sin stora funktionalitet en allt större skara anhängare. Och när efterfrågan blir stor från många olika håll medför det nästan alltid att det utvecklas nya modeller, och ryggsäckarna utgör verkligen inget undantag. Den klassiska gröna ryggsäcken som under många årtionden följt jägaren ut i skogen och fiskaren ut på vinterisen har numera fått en oändlig mängd uppföljare, i olika storlekar, modeller, färger, material och designer. Idag finns ryggsäckar för alla tänkbara ändamål, men också för alla smaker och stilar.

Det finns med andra ord möjlighet för alla att hitta en ryggsäck som känns bra. En bra ryggsäck ska förstås vara anpassad till dig som ska bära den, men också för det sammanhang som du ska använda den i. därför använder du förmodligen inte samma ryggsäck när du beger dig ut på fjällvandring som när du går till jobbet eller skolan. Även om ryggsäcken är mycket lämplig för båda dessa aktiviteter ställs det lite olika krav på dem i de olika sammanhangen.

Oavsett hur du tänker använda din ryggsäck finns det några krav som den måste uppfylla. En bra ryggsäck ska vara lätt att packa och den ska rymma allt du behöver ha med dig. Ryggsäckar som är avsedda för friluftsliv finns i många olika storlekar och rymmer allt från 10 liter upp till 50-60 liter.

Fördela vikten på innehållet

En bra ryggsäck ska inte bara rymma allt du ska bära med dig. Den ska också fördela vikten på innehållet på ett bra sätt. Vikten ska fördelas över både axlar och höfter så att du kan bära ryggsäcken under en längre tid utan att du får skavsår eller utsätter din kropp för onödigt slitage.

Ju mer packning du har, och ju tyngre packning du räknar med att ha, desto större krav ska du ställa på ryggsäcken. Ska den användas för friluftsliv av något slag är det förstås också viktigt att den är utformad för att stå emot tuffa förhållanden och hård väderlek. Om du, till exempel, ska ut och vandra under flera dagar, är det förstås viktigt att kläder och annan packning inte blir genomblöt efter en regnskur. Det finns många bra friluftsryggsäckar som klarar både regn och hårt väder, så se till att välja en ryggsäck som är avsedd för de förhållanden den kommer att utsättas för. Men det är inte bara regn och kyla som ställer speciella krav på en ryggsäck. Om du ska använda din ryggsäck i ett riktigt varmt klimat, eller vid aktiviteter som gör att du svettas, är det viktigt att din hud kan andas. Det finns olika lösningar för detta, och du kan till exempel välja en ryggsäck som är försedd med ett luftigt nät för ventilationens skull. I andra fall har man löst detta problem med inbyggda paneler. Vilket du väljer spelar inte så stor roll. Det viktiga är att du väljer en ryggsäck som fungerar i dessa situationer, så att din hud får den luft den behöver.

En ryggsäck som ska användas under långa turer och tuffa förhållanden måste förstås kunna leva upp till högt ställda krav på funktion och form. En bra fungerande ryggsäck ger dig bra rörelsefrihet även när du bär den och den ska, som sagt, fördela vikten på ett bra sätt. för att vikten ska fördelas på ett riktigt sätt är det viktigt att se på hur axelremmarna sitter. För bästa viktfördelning ska axelremmarna ligga nära axlarna och den övre delen av ryggen utan att de sitter för hårt. Om ryggsäcken sitter på detta sätt finns ingen risk att packningen hamnar för långt från kroppen och drar den bakåt. En ryggsäck som sitter bra arbetar med dig och inte emot dig, helt enkelt. En bra ryggsäck ska också vara utformad så att det är lätt att komma åt packningen i de flesta situationer.

Ryggsäck för barn

Ska du köpa en ryggsäck till ditt barn är det förstås också viktigt att välja en säck som passar just det barnet. Ryggsäcken ska förstås vara anpassad efter hur den ska användas. Den ska passa barnets aktivitet oavsett om den ska tjäna som skolväska, användas på läger eller till fotbollsträningen. Tänk på att barn tål mindre vikt än vuxna och att köpa en lagom stor ryggsäck. Är ryggsäcken alltför stor finns risk att packningen blir för tung för barnet. Köp alltså inte en ryggsäck att växa i eftersom det kan leda till skavsår och felaktig viktfördelning. Många tillverkare har speciella barnryggsäckar, där remmarna är ställbara för växande ryggar och axlar. Med en ryggsäck som är avsedd för barn är det betydligt lättare att hitta rätt och att undvika att det blir fel. Men även om justerbara remmar kan locka till att köpa en större ryggsäck, som kan användas också när barnet blir större, är det inte alltid en så bra idé. Om du ändå skaffar en större ryggsäck är det viktigt att se till att den inte packas för tungt.