Hem » Pannlampa
 

Pannlampa

Fria händer med pannlampa

Det behövs inte mer än ett kort strömavbrott för att vi ska inse hur beroende vi är av elektriskt ljus när dagsljuset inte finns där. Hemma tänder vi lampor, nästan reflexmässigt, när det börjar skymma och det blir svårare att se. Men, när vi befinner oss på platser där det inte finns elektriskt ljus och där det inte bara är att trycka på en knapp för att få ljus blir det lite svårare. Hur gör du, till exempel, när du är ute och campar?

 

Mila Vega II Pannlampa

Mila Vega II Pannlampa
4 750 kr

Silva Trail Speed Pannlampor Kampanj

Silva Trail Speed Pannlampor Kampanj
1 189 kr

Swenor Lightning F1 (v2) Pannlampa

Swenor Lightning F1 (v2) Pannlampa
4 795 kr

LED Lenser H5 Safety

LED Lenser H5 Safety
329 kr

Black Diamond Gizmo - Pannlampa

Black Diamond Gizmo - Pannlampa
219 kr

Petzl Ultra Vario Belt

Petzl Ultra Vario Belt
3 989 kr

Petzl Ultra Rush Belt

Petzl Ultra Rush Belt
3 699 kr

Petzl Ultra Rush Belt

Petzl Ultra Rush Belt
3 699 kr

Skistart CrossCountry HL60-Pannlampa För Skidåkning och Orientering

Skistart CrossCountry HL60-Pannlampa För Skidåkning och Orientering
2 499 kr

Black Diamond Astro Denim

Black Diamond Astro Denim
209 kr

Petzl Tactikka+ RGB svart

Petzl Tactikka+ RGB svart
649 kr

LED Lenser H14.2

LED Lenser H14.2
989 kr

Trespass Guidance LED-Pannlampa

Trespass Guidance LED-Pannlampa
179 kr

Black Diamond Icon Polar Pannlampa

Black Diamond Icon Polar Pannlampa
899 kr

Black Diamond Spot - Pannlampa

Black Diamond Spot - Pannlampa
439 kr

Black Diamond Storm Dark Olive

Black Diamond Storm Dark Olive
579 kr

Trespass Flasher Pannlampa

Trespass Flasher Pannlampa
149 kr

LedX Mamba 4000 Pannlampspaket

LedX Mamba 4000 Pannlampspaket
4 190 kr
 

Pannlampa

Idag är det kanske inte lika vanligt att bo i tält som det var för 40-50 år sedan. Men, campingsemestrar blir allt populärare, och många övernattar ju någon natt i tält på fjällvandringen, fisketuren eller bara för att leva friluftsliv några dagar. Och även om man bara är borta någon enstaka natt, och om det är långa ljusa sommarkvällar så smyger sig mörkret på under kvällningen. En ficklampa är en enkel och praktisk lösning eftersom den inte tar stor plats, och kan tas med även när packningen ska hållas så liten och lätt som möjligt. Men, en ficklampa lyser upp en ganska begränsad yta, och du måste hela tiden hålla i den och rikta ljuset mot det du ska belysa.

En pannlampa behövs när man campar på natten.

Vill du ha ett ljus så att du verkligen ser var du går, och samtidigt ha händerna fria, är det betydligt smartare att välja en pannlampa. En pannlampa fäster du runt huvudet, och den kommer alltid att rikta ljuset åt det håll du tittar. Det finns dessutom många olika typer av pannlampor, för alla tänkbara ändamål.

De enklaste lamporna kostar inte många tior, och duger gott om du bara behöver lite belysning i tältet, för att kunna läsa din kvällslektyr, till exempel. Men det finns också pannlampor med mer avancerade funktioner om du har speciella krav på din lampa.

Pannlampa orientering och löpning

En pannlampa fyller sin funktion i många sammanhang. Orientering, löpning, skidåkning, ridning och olika typer av jakt är sporter och fritidssysselsättningar där man då och då kan vara i behov av bra belysning. I orientering tävlar man till och med på natten och då är pannlampan självklart helt oumbärlig. Men även vid ”vanligt” friluftsliv och vissa arbeten kan man behöva lysa upp sin omgivning och då är pannlampan den absolut mest praktiska lösningen. Eftersom du har händerna fria kan du utföra arbetet på ett säkrare sätt, och pannlampan bidrar till både säkerhet och bekvämlighet.

Många som inte brukar använda pannlampa kanske ser en stor och otymplig lampa framför sig när man tänker på pannlampor. Gårdagens pannlampor var inte speciellt smidiga, och det var i ärlighetens namn inte heller de ficklampor man använde för några årtionden sen. Men, utvecklingen går framåt, och så också inom belysningsområdet. Idag är det inte enbart glödlampor som fixar ljus, utan det finna många olika ljuskällor som var och en har sina speciella fördelar.

Pannlampa LED

I pannlampor använder man sig numera ofta av LED-ljus. Det innebär att man inte måste ha stora lampor för att få bra ljus. Med en ljuskälla som tar väldigt liten plats, och inte väger särskilt mycket, får du en belysning med en räckvidd på långt över hundra meter. Men, det finns också pannlampor som inte alltid har lika lång räckvidd, men som har ett mycket starkt sken. Lampor som lämpar sig alldeles ypperligt om du, till exempel, ska jobba utomhus i nattmörker. Då är det givetvis viktigt att du ser tydligt vad du ska göra. Här kan du från en enda pannlampa får ett ljus som är starkare än de flesta billjus, och dessa fungerar mycket bra för exempelvis ledningsröjning och annat arbete. Många av dessa lampor har också fästen för hjälm, så att man kan använda dem också vid skogsarbeten, jobb i gruvmiljö och andra arbetsområden som kräver att man bär skyddshjälm. Men denna typ av pannlampa är också ett fantastiskt hjälpmedel för den som kör enduro, skoter eller nattorientering.

Hjälmlampor

När du ska välja pannlampa får du i första hand se till hur du vill kunna använda lampan, och vilken typ av ljus du behöver ha. pannlampor kan delas in i olika kategorier, som hjälmlampor, kompakta pannlampor, extra kraftfulla pannlampor och orienteringslampor.

Indelningen är till för att göra det enklare att hitta det du söker, men det finns naturligtvis inget som säger att du måste hålla dig strikt till en speciell kategori. Du kan naturligtvis titta på kraftfulla pannlampor även när du ska ha en pannlampa för nattorientering, till exempel.

Det är dina behov och önskemål som avgör vilken pannlampa du väljer. Önskemål om hur strakt ljus du vil ha, hur stor räckvidd ljuset måste ha och hur pannlampan ska sitta på huvudet. Enklare pannlampor fäst enbart med ett enkelt band runt huvudet, medan andra sitter säkert med flera band som nästan bildar en hjälm av band. Om du ska använda pannlampan vid någon form av aktivitet är det förstås viktigt att den sitter säkert på huvudet, och inte trillar av eller ändrar riktning på ljusstrålen helt plötsligt. Det kan vara bra att prova en pannlampa före köp, men de flesta är reglerbara och kan ställas in individuellt efter huvudets storlek och form för bästa passform. Att man kan reglera och anpassa lampan efter ens eget huvud innebär att man utan problem kan köpa sin pannlampa via internet. och här, på nätet, finner du det absolut största utbudet av pannlampor, och oftast också de bästa priserna.

Här kan du söka efter speciella pannlampor, eller botanisera i det enorma sortimentet för att hitta den som passar dig bäst. Söker du en pannlampa för orientering, skidåkning eller annan sport finner du dem både i butiker som säljer lampor och i välsorterade sportbutiker. På nätet behöver du egentligen bara skriva in ordet pannlampa i valfri sökmotor, för att få fram hela det stora utbudet. Om du vill skaffa en pannlampa för sommarens camping, eller för fisketuren med övernattning, behöver du kanske inte den mest avancerade pannlampan, och du kan leta fram en lampa som motsvarar just dina personliga krav och önskemål.