Hem » Pannlampa
 

Pannlampa

Fria händer med pannlampa

Det behövs inte mer än ett kort strömavbrott för att vi ska inse hur beroende vi är av elektriskt ljus när dagsljuset inte finns där. Hemma tänder vi lampor, nästan reflexmässigt, när det börjar skymma och det blir svårare att se. Men, när vi befinner oss på platser där det inte finns elektriskt ljus och där det inte bara är att trycka på en knapp för att få ljus blir det lite svårare. Hur gör du, till exempel, när du är ute och campar?

 

Petzl Iko Core Lamp

Petzl Iko Core Lamp
914 kr

Black Diamond Storm 400 Headlamp

Black Diamond Storm 400 Headlamp
559 kr

Silva Explore 4

Silva Explore 4
445 kr

Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp

Black Diamond Spot Lite 200 Headlamp
247 kr

Silva Exceed 4XT

Silva Exceed 4XT
3 295 kr

Silva Trail Speed 5XT

Silva Trail Speed 5XT
2 495 kr

Mila Orion 2.0 Med Nackbatteri

Mila Orion 2.0 Med Nackbatteri
2 925 kr

Sigma Pannlampa Sigma Headled II

Sigma Pannlampa Sigma Headled II
239 kr

Silva Trail Runner Free H

Silva Trail Runner Free H
949 kr

Silva Headlamp Battery 3.5Ah

Silva Headlamp Battery 3.5Ah
895 kr

Silva Exceed 4R

Silva Exceed 4R
2 495 kr

Lumonite Compass R

Lumonite Compass R
1 499 kr

Black Diamond Sprint 225 Headlamp

Black Diamond Sprint 225 Headlamp
454 kr

Mila Nackbatteri 7,4V

Mila Nackbatteri 7,4V
775 kr

Silva Scout 3Xth

Silva Scout 3Xth
545 kr

Silva Cross Trail 7XT

Silva Cross Trail 7XT
1 495 kr

Lumixell Pannlampa Lumixell Cube Sensor

Lumixell Pannlampa Lumixell Cube Sensor
249 kr

Silva Exceed 4X

Silva Exceed 4X
2 895 kr
 

Pannlampa

Idag är det kanske inte lika vanligt att bo i tält som det var för 40-50 år sedan. Men, campingsemestrar blir allt populärare, och många övernattar ju någon natt i tält på fjällvandringen, fisketuren eller bara för att leva friluftsliv några dagar. Och även om man bara är borta någon enstaka natt, och om det är långa ljusa sommarkvällar så smyger sig mörkret på under kvällningen. En ficklampa är en enkel och praktisk lösning eftersom den inte tar stor plats, och kan tas med även när packningen ska hållas så liten och lätt som möjligt. Men, en ficklampa lyser upp en ganska begränsad yta, och du måste hela tiden hålla i den och rikta ljuset mot det du ska belysa.

En pannlampa behövs när man campar på natten.

Vill du ha ett ljus så att du verkligen ser var du går, och samtidigt ha händerna fria, är det betydligt smartare att välja en pannlampa. En pannlampa fäster du runt huvudet, och den kommer alltid att rikta ljuset åt det håll du tittar. Det finns dessutom många olika typer av pannlampor, för alla tänkbara ändamål.

De enklaste lamporna kostar inte många tior, och duger gott om du bara behöver lite belysning i tältet, för att kunna läsa din kvällslektyr, till exempel. Men det finns också pannlampor med mer avancerade funktioner om du har speciella krav på din lampa.

Pannlampa orientering och löpning

En pannlampa fyller sin funktion i många sammanhang. Orientering, löpning, skidåkning, ridning och olika typer av jakt är sporter och fritidssysselsättningar där man då och då kan vara i behov av bra belysning. I orientering tävlar man till och med på natten och då är pannlampan självklart helt oumbärlig. Men även vid ”vanligt” friluftsliv och vissa arbeten kan man behöva lysa upp sin omgivning och då är pannlampan den absolut mest praktiska lösningen. Eftersom du har händerna fria kan du utföra arbetet på ett säkrare sätt, och pannlampan bidrar till både säkerhet och bekvämlighet.

Många som inte brukar använda pannlampa kanske ser en stor och otymplig lampa framför sig när man tänker på pannlampor. Gårdagens pannlampor var inte speciellt smidiga, och det var i ärlighetens namn inte heller de ficklampor man använde för några årtionden sen. Men, utvecklingen går framåt, och så också inom belysningsområdet. Idag är det inte enbart glödlampor som fixar ljus, utan det finna många olika ljuskällor som var och en har sina speciella fördelar.

Pannlampa LED

I pannlampor använder man sig numera ofta av LED-ljus. Det innebär att man inte måste ha stora lampor för att få bra ljus. Med en ljuskälla som tar väldigt liten plats, och inte väger särskilt mycket, får du en belysning med en räckvidd på långt över hundra meter. Men, det finns också pannlampor som inte alltid har lika lång räckvidd, men som har ett mycket starkt sken. Lampor som lämpar sig alldeles ypperligt om du, till exempel, ska jobba utomhus i nattmörker. Då är det givetvis viktigt att du ser tydligt vad du ska göra. Här kan du från en enda pannlampa får ett ljus som är starkare än de flesta billjus, och dessa fungerar mycket bra för exempelvis ledningsröjning och annat arbete. Många av dessa lampor har också fästen för hjälm, så att man kan använda dem också vid skogsarbeten, jobb i gruvmiljö och andra arbetsområden som kräver att man bär skyddshjälm. Men denna typ av pannlampa är också ett fantastiskt hjälpmedel för den som kör enduro, skoter eller nattorientering.

Hjälmlampor

När du ska välja pannlampa får du i första hand se till hur du vill kunna använda lampan, och vilken typ av ljus du behöver ha. pannlampor kan delas in i olika kategorier, som hjälmlampor, kompakta pannlampor, extra kraftfulla pannlampor och orienteringslampor.

Indelningen är till för att göra det enklare att hitta det du söker, men det finns naturligtvis inget som säger att du måste hålla dig strikt till en speciell kategori. Du kan naturligtvis titta på kraftfulla pannlampor även när du ska ha en pannlampa för nattorientering, till exempel.

Det är dina behov och önskemål som avgör vilken pannlampa du väljer. Önskemål om hur strakt ljus du vil ha, hur stor räckvidd ljuset måste ha och hur pannlampan ska sitta på huvudet. Enklare pannlampor fäst enbart med ett enkelt band runt huvudet, medan andra sitter säkert med flera band som nästan bildar en hjälm av band. Om du ska använda pannlampan vid någon form av aktivitet är det förstås viktigt att den sitter säkert på huvudet, och inte trillar av eller ändrar riktning på ljusstrålen helt plötsligt. Det kan vara bra att prova en pannlampa före köp, men de flesta är reglerbara och kan ställas in individuellt efter huvudets storlek och form för bästa passform. Att man kan reglera och anpassa lampan efter ens eget huvud innebär att man utan problem kan köpa sin pannlampa via internet. och här, på nätet, finner du det absolut största utbudet av pannlampor, och oftast också de bästa priserna.

Här kan du söka efter speciella pannlampor, eller botanisera i det enorma sortimentet för att hitta den som passar dig bäst. Söker du en pannlampa för orientering, skidåkning eller annan sport finner du dem både i butiker som säljer lampor och i välsorterade sportbutiker. På nätet behöver du egentligen bara skriva in ordet pannlampa i valfri sökmotor, för att få fram hela det stora utbudet. Om du vill skaffa en pannlampa för sommarens camping, eller för fisketuren med övernattning, behöver du kanske inte den mest avancerade pannlampan, och du kan leta fram en lampa som motsvarar just dina personliga krav och önskemål.