Liggunderlag

Sov gott i tältet

Vi behöver inte backa så många årtionden för att komma till en tid då tält var det vanligaste sättet att övernatt på sommarens semesterresa. För de som inte ville lägga sin semesterkassa på hotellrum var tältet ett både billigt och mysigt alternativ.

 

Sea to Summit UltraLight Self Inflating Mat Large

Sea to Summit UltraLight Self Inflating Mat Large
885 kr

Exped Multimat Duo

Exped Multimat Duo
799 kr

Therm-A-Rest Neoair Topo Rw

Therm-A-Rest Neoair Topo Rw
1 565 kr

Exped Downmat HL Winter LW

Exped Downmat HL Winter LW
2 199 kr

Exped SynMat HL Winter LW

Exped SynMat HL Winter LW
2 199 kr

Exped Downmat HL Winter MW

Exped Downmat HL Winter MW
2 999 kr

Exped Airmat HL Duo M

Exped Airmat HL Duo M
2 799 kr

Exped Megamat Lite 12 LW

Exped Megamat Lite 12 LW
2 999 kr

Exped Downmat Lite 5 LW

Exped Downmat Lite 5 LW
1 999 kr

Exped AirMat HL M

Exped AirMat HL M
1 499 kr

Exped Mat Sheet LW

Exped Mat Sheet LW
549 kr

Therm-A-Rest Classic Valve Repair Kit

Therm-A-Rest Classic Valve Repair Kit
180 kr

Exped Downmat 7 LW

Exped Downmat 7 LW
2 499 kr

Exped Multimat Uno

Exped Multimat Uno
499 kr

Exped SynMat HL Duo Winter M

Exped SynMat HL Duo Winter M
3 299 kr

Therm-A-Rest Prolite Plus L

Therm-A-Rest Prolite Plus L
1 698 kr

Exped Synmat Duo M

Exped Synmat Duo M
3 299 kr

Exped Chair Kit M

Exped Chair Kit M
1 299 kr
 

Liggunderlag

Så småningom konkurrerade husvagnarna mer eller mindre ut tälten och man såg inte så många vanliga tält på campingplatserna runtom i landet. Men, något har hänt, och fler och fler verkar ha upptäckt att det faktiskt är riktigt mysigt att campa. Dessutom är dagens tält både lätta att bära och enkla att sätta upp och ta ner. Man behöver inte längre vara en hel armé och hålla reda på mängder av pinnar för att ställa upp ett tält. Många av de moderna tälten klarar man faktiskt att sätta upp på egen hand utan några större problem.

liggunderlag

Det självklara övernattningsalternativet

Men, tälten har naturligtvis aldrig helt försvunnit. Det är väl egentligen bara som boende för familjesemestern som användande minskade betydligt när husvagnarna gjorde sitt intåg. För den som vill vara ute i vildmarken, fiska eller vandra, har tältet varit det självklara övernattningsalternativet under alla år. Och det är från den användningen av tält som det mesta av den funktionella och smarta utrustningen har vuxit fram.

Ska du vandra i fjällen eller gå i skogen med tält och packning är det förstås viktigt att du kan få så mycket funktion som möjligt utifrån lätta och inte så skrymmande tillbehör. När familjen packade bilen för en tältsemester på 70-talet, var luftmadrasserna förmodligen det man packade in först. För att man skulle blåsa upp var sin luftmadrass att sova på var en självklarhet, och egentligen fanns det inte så många alternativ att välja på då. Även om madrassen allt för ofta var tom på luft fram på morgonsidan var den åtminstone skön att ligga på när man somnade. Men, om du inte vill dra på en stor och otymplig luftmadrass, och inte har lust att ägna halva kvällen åt att blåsa upp madrasser som i bästa fall håller luften hela natten, väljer du idag ett liggunderlag. Dessa utvecklades i första hand för friluftsliv är packningen skulle ta minimalt med plats och vara lätt att bära. Men ett liggunderlag fungerar naturligtvis oavsett vilken typ av camping som är aktuell.

Uppblåsbart liggunderlag

Det finns många olika typer av liggunderlag, och därför finns det också en del frågor som kan vara bra att ställa sig innan man bestämmer vilket liggunderlag man ska välja. Hur och var ska det användas? Vad får underlaget kosta, och vill du ha ett liggunderlag i cellplast eller ett som är uppblåsbart?

Hur och var underlaget ska användas är kanske den allra viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Att du inte behöver ställa lika stora krav på ett liggunderlag som ska användas inomhus, eller när barnen vill sova i tält i trädgården, som om du ska sova i snö på fjället under vintern, säger sig ju självt.

Ska du campa i kalla förhållanden finns det liggunderlag som isolerar bra mot kylan. Precis som på sovsäckar finns det på en del liggunderlag angivelser om hur mycket kyla de klarar. Givetvis är det också en personlig fråga hur varmt man vill ha, men dessa angivelser ger ändå en ganska bra fingervisning om vilka underlag som är lämpliga att välja om du ska övernatta under kalla förhållanden.

Liggunderlag i cellplast

För en tältnatt i trädgården, på sommarlägret och liknande kan ett billigt liggunderlag av cellplast vara fullt tillräckligt. För vinternatten på fjället får du den bästa isoleringen med ett isolerande underlag underst och ett uppblåsbart liggunderlag ovanpå. Men, det beror förstås på om du har möjlighet att bära med dig båda typer av underlag. Har du ett riktigt tunt underlag kan du lägga flera på varandra för att få bättre isolering, eller en mjukare bädd.

Liggunderlagen finns också i olika tjocklek. Här handlar valet mycket om hur mycket du kan, vill och orkar, bära med dig i fråga om vikt och volym. Ett tjockare underlag tar naturligtvis mer plats även när man rullar ihop det, och det väger i regel också något mer än ett tunnare underlag. Ska du inte vandra eller bära med dig underlaget under en längre tid kan det förstås vara värt att satsa på ett tjockare liggunderlag som ger större komfort. Ska du sova på ett relativt jämnt och mjukt underlag kan ett tunnare liggunderlag vara tillräckligt, medan du kan behöva ett tjockare om du ska sova på hårdare mark eller inomhus på golvet.

När det gäller frågan om uppblåsbart eller inte är det också en fråga om hur och var. Båda underlagen har sina för- och nackdelar. Det råder ingen tvekan om att ett uppblåsbart liggunderlag är mjukare och skönare att ligga på. Och det finns idag många moderna varianter av gamla tiders luftmadrasser. Det finns också helt andra pumpar som gör att du slipper stå och pumpa en hel kväll. Men, ett uppblåsbart liggunderlag är naturligtvis mer känsligt och tål exempelvis inte revor, då det inte längre kan hålla luften.

Underlag för friluftscamping

För friluftscamping, kanotäventyr, fjällvandringar och liknande är underlaget av cellplast klart att rekommendera. Men om du vill ha något att ligga på som extra bädd på golvet hemma, eller i tältet i trädgården, kan det vara bekvämt att ha ett uppblåsbart liggunderlag för en skönare sömn.

Om du bara ska ett liggunderlag för ett enstaka tillfälle kanske priset har en avgörande roll för vilket underlag du väljer. Vet du att du kommer att sova på liggunderlaget vid flera tillfällen ser du förmodligen hellre till komfort och funktion än till pris.

Det finns liggunderlag i alla prisklasser, och ett enkelt underlag i cellplast kan du köpa för under hundralappen. Om det behövs ett liggunderlag för en övernattning på skolresan kan du köpa det för bara några tior. Men ställer du större krav får du vara beredd att betala lite mer. Generellt kan man säga att de uppblåsbara liggunderlagen kostar betydligt mer än de som är tillverkade i cellplast. De senare ligger från några tior till ett par hundralappar, medan du kan få betala en eller några tusenlappar för ett riktigt bra uppblåsbart liggunderlag.