Långfärdsskridskor

De flesta av oss har väl nån gång stått på ett par skridskor, om inte annat så under skoltiden. Men för många handlar då skridskoåkning om att åka runt på en hockeyrink eller annan konstfrusen bana. Och i ärlighetens namn var dessa idrottslektioner inte alltid så roliga. Speciellt inte för den som inte gillar att ha en klubba i handen eller göra piruetter.

 

Crispi Nevada BC

Crispi Nevada BC
2 956 kr

Alpina Alaska Bc

Alpina Alaska Bc
2 911 kr

Oac Carbon Tour Evo 2 Långfärdsskridskor

Oac Carbon Tour Evo 2 Långfärdsskridskor
2 499 kr

Zandstra Blade

Zandstra Blade
1 899 kr

Oac Prophet Långfärdsskridskor

Oac Prophet Långfärdsskridskor
1 695 kr

Zandstra Tango Långfärdsskridskor

Zandstra Tango Långfärdsskridskor
1 499 kr

Zandstra Skenskydd

Zandstra Skenskydd
99 kr
 

Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor

Kanske är det därför många av oss har lagt bort det där med skridskoåkning när vi inte längre behöver. Men, det är synd för det finns fler varianter av skridskoåkning, och den som inte tycker det är kul att åka på en fyrkantig bana skulle förmodligen uppskatta en tur på långfärdsskridskor. Det är klart att det krävs lite träning innan man ger sig av på de riktigt långa turerna, men att få sträcka ut på en is som verkar oändlig, och få massor av naturupplevelser under färden ger förstås skridskoåkningen en ny dimension. Långfärdsskridskor åker man på naturis och det är den främsta skillnaden mellan denna typ av skridskoåkning och den vanliga. Det är givetvis inte nödvändigt att åka långa turer, även om namnet på både skridskor och sport säger så.

Långfärdsskridskoåkning ger en ordentlig frihetskänsla

Du åker precis så långt du vill, men det är inte ovanligt att turerna blir längre och längre ju mer van man blir. För det är lätt att bli biten av denna sport, och långfärdsskridskoåkning ger en frihetskänsla i tillägg till att det är en bra och effektiv träningsform för den som vill hålla sig i form. Turer på mellan 20 och 80 kilometer är vanliga, men det finns leder för betydligt längre skridskofärder än så. Den mest klassiska turen för långfärdsskridskor i Sverige är hela 180 km och sträcker sig ända från Örebro till Stockholm. Tänk att kunna åka skridskor hela denna sträcka. Långfärdsskridskoåkningen är faktiskt allra populärast i Stockholms-området och där är också tillgången på åkbara vatten oerhört stor.

Men även om du inte ett sammanhängande sjösystem eller milsvida vatten att åka på ger denna typ av skridskoåkning en stor upplevelse. Bara att kunna ge sig iväg över isen en vacker vinterdag, utan hjälp av fordon, är en underbar känsla.

Runt 100 aktiva föreningar i världen

Långfärdsskridskoåkning är en aktivitet som har sitt ursprung här i Sverige. Kanske beroende på att vi har ett stort antal sjöar från Skåne i söder till Lappland i norr. Långfärdsskridskoåkningen som term uppstod vid förra sekelskiftet och här ur växte klubbåkningen, organiserade gemensamma turer, fram. Denna sport har spridit sig, framför allt till våra nordiska grannländer och idag finns runt 100 aktiva föreningar i världen. Men, man måste givetvis inte vara organiserad, eller åka i grupp. Idag finns ca 40 000 registrerade åkare i världen, som alltså åker i organiserad form. Men betydligt fler är det som ägnar sig åt vanlig fritidsåkning och denna sport har, precis som längdskidåkning, ökat enormt i popularitet på senare år.

Vid långfärdsåkning krävs en helt annan utrustning än vid vanlig skridskoåkning. Du behöver givetvis ett par skridskor, men här handlar det om långfärdsskridskor och inte de vanliga traditionella modellerna. Till skillnad mot de vanliga skridskorna ingår inte själva skon i en långfärdsskridsko. Här köper du skridsko och pjäxa separat. Du kan faktiskt köpa samma typ av pjäxa som du använder vid längdskidåkning, och kombinera den med en lämplig skena. Detta är oftast det billigaste alternativet. Det finns också modernare skridskor där man knäpper fast pjäxan på ungefär samma sätt som med en slalomskida. Duktiga och mer erfarna skridskoåkare brukar föredra en skridsko med lös häl, vilket är en betydligt dyrare lösning. Eftersom du köper pjäxan för sig är det lättare att få skridskor som passar. Du väljer helt enkelt en pjäxa som känns bekväm och sitter bra. Tänk på att inte välja en alltför stor pjäxa eftersom det lätt kan uppstå skavsår på hälen då under långa turer.

Köpa färdiga paket med långfärdsskridskor

Men, det får gärna vara lite luftigt runt tårna eftersom det då är lättare att hålla värmen. Lagom är bäst helt enkelt. Längden på själva skridskon, skenan, ska vara fyra till åtta centimeter längre än pjäxan. Det går också att köpa färdiga paket med långfärdsskridskor. Då får du med både pjäxa, skridskor/ skenor och bindning i paketet och du vet att alla delar passar ihop. Ofta kan du också få din utrustning till ett fördelaktigare pris om du köper ett komplett paket. Det går att handla utrustning för långfärdsskridskor online, och här hittar du ett stort och brett sortiment. Ja, det går till och med att köpa begagnad utrustning om du har tur. Skridskorna är förstås viktiga, men det finns också andra viktiga saker du ska ha i din utrustning, som isdubbar, ispikar och stavar. Och när du ger dig ut på längre turer behöver du förstås också ha en bra ryggsäck.

Eftersom långfärdsskridskoåkning sker på naturis är man givetvis beroende av starka och fina isar. Det är viktigt att vara noggrann och inte chansa eftersom det kan få förödande konsekvenser. För att kunna veta hur isarna är behöver du ha dagsfärsk isinformation. På nätet finns flera webbsajter där du kan få uppdaterad information om hur isarna ser ut just nu. Men, det räcker naturligtvis inte med att bara kolla isläget på nätet. Det är viktigt att alltid tänka på säkerheten när du ger dig ut. Åk aldrig ensam, till exempel. Ha alltid med isdubbar och ispikar och lär dig i förväg hur du ska agera om olyckan är framme. När det gäller dödsolyckor av isrelaterad aktivitet utgörs bara en liten del av långfärdsskridskoåkning, och detta handlar uteslutande om ensamåkare. Det visar hur viktigt det är att aldrig ge sig ut ensam. När man åker i sällskap bör man se till att minst en i sällskapet har en mer djupgående kunskap om is och dess föränderlighet. Is kan vara förrädisk och i synnerhet om den täcks av ett tunt lager snö. Ispiken använder man för att känna efter hur tjock isen är. Lyssna på isens klang när du stöter med ispiken. En tjock is ger ifrån sig ett dovt ljud, medan en tunnare is ger ett mer klingande ljud.