Klätterskor

Klättring är en sport som de flesta förknippar med höga berg och farliga raviner. Men, klättring är faktiskt en sport som kan utövas både inomhus och utomhus. Och det är definitivt en sport som ser helt olika ut beroende på var den utövas.

 

Tenaya Iati

Tenaya Iati
1 441 kr

Scarpa Drago Lv Fzs

Scarpa Drago Lv Fzs
1 356 kr

Scarpa Quantic Fks

Scarpa Quantic Fks
1 276 kr

Five Ten Hiangle Pro

Five Ten Hiangle Pro
1 276 kr

La Sportiva Zenit Woman

La Sportiva Zenit Woman
1 260 kr

Five Ten Hiangle

Five Ten Hiangle
1 196 kr

Black Diamond Momentum Lace- W's Climb Shoes

Black Diamond Momentum Lace- W's Climb Shoes
980 kr

Mad Rock Weaver

Mad Rock Weaver
956 kr

Tenaya Tanta

Tenaya Tanta
931 kr

Black Diamond Momentum- Wmn's Climbing Shoes

Black Diamond Momentum- Wmn's Climbing Shoes
836 kr

Black Diamond Momentum- Men's Climbing Shoes

Black Diamond Momentum- Men's Climbing Shoes
836 kr

Five Ten Kirigami

Five Ten Kirigami
796 kr

Five Ten Kirigami W

Five Ten Kirigami W
796 kr

Evolv Elektra

Evolv Elektra
749 kr

Black Diamond Momentum- Wmn's Climbing Shoe

Black Diamond Momentum- Wmn's Climbing Shoe
749 kr

Black Diamond Momentum- Men's Climbing Shoe

Black Diamond Momentum- Men's Climbing Shoe
749 kr

Mad Rock Drifter

Mad Rock Drifter
695 kr

La Sportiva Stickit - Klätterskor

La Sportiva Stickit - Klätterskor
499 kr
 

Klätterskor

Man talar om alpin klättring, isklättring, sportklättring och en massa andra former av bergsklättring. Men, detta är ju utomhussporter som inte är tillgängliga för alla. Det finns också en helt annan form av klättring, och det är den som sker på väggar som gjorts i ordning just för klättring. Väggar som ofta finns inomhus, men som också kan förekomma utomhus och då oftast används under de varma årstiderna. Denna form av klättring är en både rolig och spännande sport som kan utövas av både barn och vuxna. det finns svårare och enklare ”banor” att klättra på, vilket gör att man alltid kan hitta lämplig klättring under tiden man lär sig. de olika klätterföreningarna anordnar kurser i klättring, och eftersom det är viktigt att man kan sin sak när man ska säkra inför en klättring har man en form av ”körkortsprov” för klättrare.

Teoretiska och praktiska prov

När du har genomfört de teoretiska och praktiska prov som krävs för säkring får du en säkringslicens som kallas grönt kort. Och ett grönt kort måste du ha för att få säkra inför en klättring. Det ställs alltså oftast inte ett krav på grönt kort för att få klättra, men om du inte har kortet måste någon med licens sköta säkringen. Detta är naturligtvis säkerhetsåtgärder som är nödvändiga för att undvika svåra olyckor.

Klätterskor

Men, klättring är för den skull inte en farlig sport som man ska hålla sig undan. Det finns, som sagt, klätterväggar och klättringar för alla, och i många klätterhallar kan man till och med anordna barnkalas där deltagarna får prova på den roliga sporten. Och för den som känner sig manad finns sedan kurser av olika grad, från nybörjarkurser där man lär sig grunderna till klätterakademier och klättringsläger för den som vill lära sig mer.

Modern inomhusklättring

Modern inomhusklättring är en säker sport, men säkerheten är naturligtvis beroende av att utövarna är medvetna om de regler som finns, och följer dem. Svenska Klätterförbundet är organisationen för denna sport och en del klätterhallar, men inte alla, är certifierade hos förbundet. Det betyder, bland annat, att alla som klättrar i dessa hallar är försäkrade. Hos de seriösa hallarna måste också alla som topprepssäkrar ha det gröna kortet, för att man ska försäkra sig om att säkringen utförs på ett korrekt och säkert sätt.

För att klättringen ska gå lättare, och för att du ska få bra grepp, behövs speciella klätterskor. Detta gäller både för all typ av klättring, både inomhus och utomhus. Här finns alltså en gemensam nämnare för de sporter som ser så olika ut. Och faktum är att det inte alltid är så stor skillnad på de skor som används för olika klättringar, och det finns till och med allroundskor som fungerar för den som klättrar mycket och i olika förhållanden.

Roligare att klättra

Vid de allra första klättringarna, när du är nybörjare, klarar du dig säkert med ett par vanliga träningsskor som sitter ordentligt på. Men om du gillar att klättra rekommenderar vi att du skaffar ett par riktiga klättringsskor ganska snart. Dels för att det blir roligare att klättra, men också för att du då kan utveckla ditt fotarbete bättre eftersom du kan lita på att fötterna står kvar där du placerat dem, och inte glider iväg.

Det finns många olika typer av friktionsskor, som ger bra grepp, men det är tyvärr inte så att det finns en perfekt klättersko som passar för alla förhållanden. Det finns mycket att fundera över när du ska köpa klätterskor för att du ska få de skor som passar dig bäst och som är mest lämpade för ändamålet. Ska du ha skor med snörning, eller skor som knäpps med kardborrband? Bara en sån enkel fråga måste du ta ställning till, liksom vilket material skorna ska vara tillverkade av. Ska sulan vara plan eller böjd, en fråga man kanske inte tar ställning till så ofta annars när man köper skor, men som blir aktuell när det handlar om klätterskor. Speciellt svårt att välja rätt skor är det förstås för nybörjaren som ska köpa sina första klätterskor. Man behöver veta vilken typ av klätterskor som är bäst för den nivå man befinner sig och för den typ av klättring man ägnar sig åt. Och så ska förstås skorna vara av rätt modell och storlek för fötterna, så att de känns bekväma och sitter bra. Klätterskor ska sitta tight, men de får förstås inte vara trånga så att de blir obekväma och hindrar fotarbetet.

Bouldring

För sportklättring och så kallad bouldring ska skorna sitta som ett andra skinn, medan den som ägnar sig åt exempelvis traditionell klättring och aidklättring gärna väljer skor som är bekväma och lämnar lite mer utrymme för foten. Om man klättrar långa och krävande leder, som tar många timmar och ibland dagar, är det givetvis mycket viktigt att man har bekväma skor.

Hur man stänger skorna kan tyckas vara en mindre viktig detalj, men när det gäller klätterskor är det faktiskt en detalj som det kan vara värt att tänka på. Snörning är bra om du vill kunna anpassa skon efter foten. Det är främst klättrare som har bekväma och lite rymligare skor som väljer modeller med snörning. Om skon stängs med kardborreknäppning går den snabbt att ta av och sätta på och det är främst denna egenskap som gjort dessa skor så populära. Tighta skor kan behövas ta av många gånger under ett träningspass och då är det givetvis en stor fördel om man slipper snöra skorna varje gång. På klättergym och vid bouldring används gärna en klättersko av så kallad toffeltyp. Denna sko har ett stretchmaterial vid fotryggen som både gör den bekväm och lätt att ta av och på.

Mjuka eller hårda sulor, symmetriska eller asymmetriska skor samt formen på skor och sulor är andra egenskaper hos klätterskor som gör dem lämpliga för olika typer av klättring, underlag och användare.