Jaktkläder

Köp Jaktkläder på nätet.
✔ Snabb leverans och stort sortiment.
✔ Handla Jaktkläder billigt online.

Att jaga, för att få mat, och material till kläder och skor, är en urgammal sed och var länge en livsnödvändighet. Idag är den mesta jakten ett fritidsintresse, men ett djupt rotat sådant.

 
 

Jaktkläder

När man jagade för sin överlevnads skull dödade man alla djur man kunde, dels för att man behövde dem och dels för att man inte hade lika effektiva vapen som idag vilket gjorde att jakten inte heller var så effektiv.

Jaktkläder

När den livsnödvändiga jakten alltmer gick över i nöjesjakt utvecklades också en uppförande kod bland jägarna. Här ingick bland annat regler om att spåra och avliva skadat vilt och att inte vänta in dem vid vattenhål eller saltstenar. I samband med nöjesjakt begränsar man sig, helt enkelt, på olika sätt för att ge bytesdjuren en chans att komma undan och för att minska lidandet. Dessutom finns i de flesta länder också regler om vilka vapen som får användas i samband med jakt, och alltför effektiva eldvapen är inte tillåtna som jaktvapen.

Dessutom har man infört jakttider, eller jaktsäsonger, då det är tillåtet att skjuta de olika bytesdjuren. Man kan alltså inte gå ut när som helst och skjuta på vad som helst. I Sverige bestämts jakttiderna av myndigheterna, oftast är det Länsstyrelsen som reglerar jaktsäsongerna. Jakttiderna kan variera mellan olika områden i landet och jakt utanför tillåten tid rubriceras som jaktbrott. För jägaren är vapnet förstås den viktigaste utrustningen, och man har olika vapen beroende på jaktform. Det är ganska naturligt att man inte behöver ett lika kraftigt vapen när man jagar hare eller fågel, som när man jagar älg.

Men, man hänger inte bara på sig ett gevär när man ska ut och jaga. För att klara en hel dag ute i skogen, eller på fjället, behöver man förstås ha bra kläder som är avsedda för ändamålet. Att ha rätt jaktkläder är lika viktigt som att ha jaktutrustning för övrigt för att få en lyckad jaktupplevelse.

Eftersom jakt är en utomhusaktivitet som utövas under olika väderförhållanden ställs det förstås stora krav på kläderna. Kläderna ska hålla dig varm, samtidigt som de också måste låta dig röra dig obehindrat. Som jägare måste du också kunna röra dig tyst vilket förstås också ställer krav på kläderna. Jaktkläder måste också tåla tuffa tag och varierande terräng. Dessutom ska de vara bekväma. Kraven på funktion och komfort är, med andra ord, stora.

Eftersom jaktsäsongen sträcker sig över stora delar av året behöver man förstås olika typer av jaktkläder. Dessutom skiljer sig kraven beroende på vilken typ av jakt man bedriver. Om du sitter på pass en kall vinterdag är det allra viktigaste att kläderna håller dig varm, medan du behöver kläder som kan andas och transportera bort fukt och svett om du är rörlig största delen av dagen. En bra princip som gäller för de flesta aktiviteter utomhus i kallare klimat är den så kallade lager på lager-principen. Den handlar om att klä sig i olika lager där varje klädlager har sin uppgift att fylla. Ofta handlar det om tre lager, men i mildare väder kan man ibland klara sig med bara två lager.

Det viktigaste lagret är det understa, alltså underkläderna. Ett bra underställ är förutsättningen för att du ska kunna hålla dig varm och torr. Oavsett hur aktiv du är, är det bra att välja ett underställ i ett funktionellt material, som kan andas och som har förmågan att transportera bort fukt och svett från huden. Så länge du är torr kan du också hålla dig varm. Det finns många bra underställ som har denna förmåga. Vilka du väljer beror på om du behöver underkläder som också håller dig varm, eller om du ska jaga under varmare årstider så att det kanske är viktigare att understället kan hålla dig sval när solen värmer. Men oavsett väder behöver du ha underkläder som för bort fukten från huden och vidare ut i klädlagren.

Utanpå understället kommer mellanlagret som ofta består av en värmande fleecetröja eller liknande. Mellanlagret är det lager som bestämmer hur varmt klädd du är, och här finns många olika plagg att välja på. Det är bra om även detta lager består av plagg som kan transportera bort fukten, annars finns risken att kläderna blir fuktiga och att du känner dig kall och frusen.

Det yttersta lagret är förstås ytterkläderna, och det är kanske dessa vi i första hand tänker på när vi talar om jaktkläder. Och de grundläggande kraven på dessa jaktkläder är att de håller dig varm och torr oavsett väder och vind. Men, de ska också vara tysta, och i en färg som gör att du inte sticker ut alltför mycket i skogen. Det är av den anledningen många väljer kamouflagemönstrade jaktkläder, för att inte synas. Med rätt kläder blir du svårare att upptäcka för de djur du jagar, vilket förstås är en av förutsättningarna för en lyckad jaktdag. Och även om du går ut i skogen, utan gevär, enbart för naturupplevelsens skull är det förstås bra om du inte blir till ett blickfång.

Av säkerhetsskäl, för att du ska synas för andra jägare, behöver du förstås ha någon signalfärg, som i jaktsammanhang ofta är orange och i många av dagens jaktkläder är signalfärgen ”inbyggd”. Idag finns många funktionella plagg för jakt som är speciellt anpassade för vårt nordiska klimat. Kläder som håller jägaren varm och torr, men som andas och släpper ut den fukt som kroppen släpper ifrån sig. moderna jaktkläder är ofta tillverkade av tyger som gör att jägarens egen doft inte sprider sig så mycket som i vanliga kläder, vilket förstås är ett bra kamouflage mot vilt som förlitar sig på luktsinnet. Och bra jaktkläder ska också vara tysta, i synnerhet om de ska användas vid smygjakt eller pyrschjakt.

Modeller på jackor och byxor är naturligtvis en smakfråga. Och jaktkläder finns verkligen i ett stort och brett utbud med något för alla. En del vill, till exempel, ha många fickor på jacka och byxa, medan andra föredrar få men rymliga fickor.