Hem » Gasolkök
 

Gasolkök

Gasolkök för mobil matlagning

Hör du till den generation som har minnen från somrarnas campingturer med familjen? Många som var unga på 60- och 70-talen kommer ihåg den spännande känslan när bilen packades för familjens campingsemester. Det var något speciellt med att campa. Familjen samlades på en liten yta, och man var verkligen tillsammans under hela semestern. Visst var livet lite mer primitivt än till vardags men det var också en del av charmen med de här semesterresorna. Man tog vatten ur en plastdunk eller ur en vattenflaska, lagade mat på gasolkök och hade mysigt tillsammans i skenet från en ficklampa när mörkret sänkte sig. ljuden var annorlunda och dofterna finns fortfarande kvar i minnet hos många av oss som var med då.

 

Primus Primetech Pot Set 2,3 L

Primus Primetech Pot Set 2,3 L
895 kr

GSI Canister Top Stove

GSI Canister Top Stove
658 kr

GSI Halulite Minimalist

GSI Halulite Minimalist
438 kr

GSI Pinnacle Dualist

GSI Pinnacle Dualist
1 035 kr

Primus Primetech Pot Set 2,3 L

Primus Primetech Pot Set 2,3 L
895 kr

GSI Canister Top Stove

GSI Canister Top Stove
658 kr

GSI Halulite Minimalist

GSI Halulite Minimalist
438 kr

Primus PrimeTech Pot Set 1,3 L

Primus PrimeTech Pot Set 1,3 L
895 kr

MSR Reactor 1.7L Stovesystem

MSR Reactor 1.7L Stovesystem
2 396 kr
 

Gasolkök

Gasolkök

Gasolkök camping

I takt med att husvagnarna blev fler blev det också glesare mellan tälten på våra campingplatser och en tid kunde man knappt se dem alls. Idag ser det ut som om trenden vänt och det finns åter en hel del tält bland husvagnarna. Fler och fler upptäcker friheten och det mysiga i att leva primitivt en kort stund. Och att sätta upp ett tält för natten är det absolut billigaste alternativet för övernattningar idag liksom det var förr. den som vill använda sin semesterkassa till roligare saker än att sova kan med fördel välja att sova i tält. Dagens moderna tält är både lättare och smidigare än de gamla tälten, och de allra flesta är lätta att sätta upp och plocka ner. Nya tält består inte av ett plockepinn som ska passas ihop för att få upp tältet, utan har som regel bara några enkla pinnar som träs in i kanaler och håller tältet uppe. Snabbt och enkelt fixar man sitt boende, och lika snabbt plockar man ner det när det är dags att dra vidare.

Vissa tält är ännu enklare, lättare och smidigare och passar alldeles utmärkt för den som ger sig ut på vandring eller för annat friluftsliv med övernattning.

Gasolkök till båten

Camping är ett enkelt och billigt sätt att övernatta oavsett om det handlar om sommarsemestern, fisketuren eller vildmarksvandringen. Men man behöver inte bara sömn utan också mat för att överleva. Och när man bor ute i vildmarken, eller på en avlägsen campingplats har man för det mesta inte tillgång till vare sig restauranger eller gatukök. Det gäller helt enkelt att laga sin egen mat, och för det behöver man någon typ av kök. Ute i vildmarken kan du kanske göra upp en brasa och koka din mat över öppen eld. Men, med ett gasolkök blir det betydligt lättare att laga mat. Cmpingkök finns i många olika varianter och storlekar, för olika situationer och ändamål.

Det finns små och enkla gasolkök som lämpar sig ypperligt för vandringen, när du inte vill bära med dig för mycket men ändå gärna vill kunna laga ordentlig mat. Ett litet gaskök som är lätt att bära och enkelt att använda är väl det man önskar sig när man ska ut på vandring. Dessa kök är oftast också väldigt bränsleeffektiva så att du slipper kånka med dig en massa bränsle. För dig som ger dig ut på mer extrema expeditioner finns så kallade multibränslekök. Dessa fungerar med olika typer av bränsle, och kan drivas med både gas och olika flytande bränslen. I svår kyla, till exempel, kan det vara bättre att använda ett flytande bränsle, liksom om du befinner dig på en avlägsen plats där det kan vara svårt att få tag på gas.

Campingkök

Men när vi talar om friluftskök är det kanske de så kallade campingköken som de flesta av oss avser. I denna kategori finns gasolkök som är stora nog för riktigt avancerad matlagning. Dessa gasolkök lämpar sig bra för matlagning till större sällskap. Köken är portabla och du kan lätt bära med dig även det mest avancerade gasolkök från bilen till stranden, husvagnen eller dit där maten ska lagas helt enkelt. De är enkla att sätta upp och plocka ihop och de större modellerna passar bra för stora kokkärl och stekpannor.

Den klassiska modellen av gasolkök, den vi minns från barndomens campingsemester, är köket med två kokplattor, och ett vindskydd som fästs på köket för att minska vinden runt gaslågan. Hopfällt blir detta gasolkök som en liten väska med ett praktiskt handtag som man bär det i. Vik upp locket, sätt upp vindskyddet och koppla till gasoltuben så är köket klart för matlagning. Enklare kan det inte bli.

Gasolkök är ett bra alternativ för alla som vill kunna laga mat utomhus, eller där man inte har tillgång till ett fast kök. Åtminstone om man avser att laga maten sommartid. Under kalla förhållanden kan det vara bättre att välja ett kök som drivs av annat bränsle.

Gaskök finns, som sagt, för alla ändamål och sammanhang. De minsta och lättaste består av en brännare som fästs direkt på gastuben. Dessa tar minimalt med plats i packningen och väger inte många hekto. Det perfekta köket för fjällvandringen och friluftsäventyret med andra ord. Om du ska ha ett gasolkök att laga mat på under familjens campingsemester, i tält eller en stuga utan el, bör du hellre välja ett gasolkök av den klassiska modellen, som har två brännare. Då kan du ha två kastruller, eller en kastrull och en stekpanna, igång på samma gång, vilket förstås underlättar om du vill laga en komplett måltid.

Om du vill ha möjlighet till mer avancerad matlagning, eller laga mat till fler personer, väljer du istället ett av de större gasköken.
Det finns ett stort utbud av gasolkök och det finns flera varianter att välja på oavsett vilka krav du har. Gasolköken finns framför allt i friluftsbutiker, men du kan också hitta dem på andra ställen. Enklast är det förstås att titta här på nätet. Här finns oftast det största utbudet och de bästa priserna. Dessutom har du alla modeller samlade på ett ställe så att du lätt kan jämföra både kök och priser. Det ger dig stora möjligheter att hitta det bästa gasolköket till det lägsta priset.